Läs senare

7 frågor till…

MÅL I MUN… Shanga Aziz som tillsammans med Rogerio Silva driver Årets UF-företag 2017 – Locker room talk UF – som de startade hösten 2016 som gymnasieelever på Nya Bergska i Finspång. I somras vann de silver på EM i Ung företagsamhet.

25 aug 2017

 

Shanga Aziz Foto: privat
 1. Vad är er affärsidé?
  – Vi åker ut till idrottsföreningar och snackar jämställdhet i omklädningsrummen med pojkar som är mellan 10 och 14 år gamla. Vi träffar dem åtta gånger i 20 minuter innan deras träning börjar. Vi besöker också skolor och har föreläsningar för elever. Vi kör gärna samma upplägg då som med föreningarna, men skolorna föredrar oftast att vi kommer en gång och föreläser i 60 minuter.
 2.  Hur kom ni på att ni ville göra detta?
  – När vi spelade fotboll som fjortonåringar och fick träna med de äldre killarna som var 19–20 år märkte vi att det var en annan typ av snack i deras omklädningsrum. De äldre killarna kallade and­ra i laget för bögjävel och visade nakenbilder på tjejer som de tagit utan att tjejerna visste om det. Och vi var inte immuna utan anpassade oss för att bli en del av gänget. Men vi har yngre syskon och vi vill inte att de ska växa upp och bli en del av den här samhällsstrukturen. Jargongen i omklädningsrummen leder till att killar tror att de har rätt till kvinnors kroppar och därför begår övergrepp och våldtäkter.
 3. Hur gick ni tillväga?
  – Efter att vi hade bestämt oss för att vi ville jobba med det här pratade vi med över hundra kvinnor om deras upplevelser och om var de upplever att problemet är störst. Svaret var att det framför allt är när killar träffas i grupp som den här attityden skapas. Det finns förstås många ställen i samhället där män träffas men vi valde att fokusera på just omklädningsrummen eftersom vi har egen erfarenhet av hur snacket går där.
 4.  Varför vänder ni er till så pass unga killar?
  – De unga killarna har ännu inte blivit lika skadade och kan lättare ta till sig vårt budskap. Högstadiekillarna är lite tuffare i början än vad tioåringarna är, men det går att komma under fasaden på dem efter några träffar. Vänner i min egen ålder som jag har pratat med i två år om det här kan däremot fortfarande inte ta in det jag säger.
 5.  Vad säger ni till killarna?
  – Vi pratar om jämställdhet, vad det innebär att vara man. Att det inte måste betyda att man hela tiden måste hävda sig och inte får visa känslor. Vi har tagit hjälp med innehållet i samtalen från andra organisationer som har stor erfarenhet av att arbeta med de här frågorna som Män för jämställdhet och Fatta man. Vi har hållit på sedan september 2016 och har hittills träffat över 70 idrottsklubbar. Skolor har vi nyligen börjat samarbeta med.
 6.  Ni kan ju inte vara överallt, vad kan lärare göra?
  – En enkel grej som man kan göra om man är manlig lärare i idrott och hälsa är att sitta med i killarnas omklädningsrum före och efter lektionen och fånga upp snacket. Det har vi märkt är effektivt i fotbollslaget som vi själva har börjat träna som en del av vårt projekt. En annan sak man kan göra är att stanna upp före, efter och mitt i lektionerna och diskutera hur vi beter oss, om det fungerar som det var tänkt, om alla beter sig schysst och så vidare. Det viktiga är att börja prata med killarna tidigt, redan på mellanstadiet, och gärna tidigare, innan de har fastnat i strukturen. Om man som lärare vill ha hjälp med diskussionsmaterial går det bra att kontakta oss via vår Facebooksida Locker room talk UF, vi har en hel del material som vi kan tipsa om.
 7.  Vad händer nu?
  – UF-företaget måste vi ju lägga ner men vi kommer fortsätta på något sätt med Locker room talk. Om vi fortsätter som företag eller som organisation är ännu inte bestämt. Men klart är att vi ingår i Riksidrottsförbundets nya satsning inkluderandeidrott.se där idrottsföreningar kan söka inspiration och få konkreta verktyg när de ska jobba med värderingsfrågor.

Syftet med UF-företag …

… är att utbilda ungdomar i entreprenörskap. För att starta ett UF-företag måste man registrera
sig hos den ideella organisationen Ung Företagsamhet och betala en avgift på 300 kr. Den gör att företaget täcks av en försäkring. I öv­rigt behövs inget startkapital. Ett UF-företag är inte en juridisk person, betalar inte någon skatt, får inte lägga på någon moms vid försäljning och måste avvecklas efter max ett år.
Källa: Wikipedia

ur Lärarförbundets Magasin