Fritidshem fick gratis skidor

AktuelltHallå där, Liselotte Svanberg, lärare i fritidshem på Tavelbäcks­skolan i Östersund!

av Sebastian G Danielsson
31 jan 2019
Liselotte Svanberg.
Foto: privat

Ert fritidshem fick skid­utrustning förra vintern genom projektet Alla barn har rätt för att få fler barn att röra på sig. Hur har det gått?

– Jättebra! Vi gick utbildning i slalom, sen hade vi lektioner där gymnasieelever lärde barnen skidåkning och lek på skidor. Vi har en jättestor skolgård med skog och kullar, så där åkte alla barn från förskoleklass och upp till årskurs tre skidor under några veckor. Gymnasieeleverna tränade på ledarskap och vi fanns där som en trygghet för dem och våra elever.

Vad lärde ni er på er på utbildningen?

– Hur man lär ut grunderna i utförsåkning. Även om många av oss åker slalom handlar det om vilka knep vi kan ta till för att lära dem som inte har stått på ett par skidor förut.

Vad gör ni härnäst?

– Vi fortsätter med längdskidor, vi har fått tillgång till väldigt mycket material. Nu bor ju vi i Jämtland, så många barn har skidor, men alla har inte samma förutsättningar så det har varit nödvändigt att vi både har fått och lånat skidutrustning av Svenska skidförbundet.

Fotnot:

Bakom Alla barn har rätt står Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige rent, med stöd från Postkodlotteriet.