”Alla mina lärarkollegor förtjänar ett pris”

AktuelltHallå där, och grattis, Esfir Löfman!

av Ellen Larsson
31 jan 2019
Esfir Löfman är 7–9-lärare i kemi och fysik på Uppsala musikklasser.>br>Foto: privat

Du fick pris som årets högstadielärare på Lärargalan, stiftelsen som låter elever nominera sina favoriter för att lyfta yrkesrollen. Hur var det?

– Det var ett av de finaste ögonblicken i mitt liv. Att få veta att eleverna känner så inför min undervisning känns helt fantastiskt. Jag brinner verkligen för att få öppna den där magiska dörren till kunskap åt eleverna.

Du nominerades, bland annat med formuleringen ”Kemin med Ira är aldrig pest, trots kolföreningar och joner har vi det på kemin alltid som bäst”. Hur jobbar du?

– Jag drar nytta av min bakgrund som forskningsingenjör och kan berätta historier från världen utanför skolan. Jag tror verkligen att berättelser som sätter ämnet i ett sammanhang fångar eleverna. Jag är dessutom konstfotograf och jobbar mycket med bilder för att åskådliggöra det naturvetenskapliga innehållet.

Vilka reaktioner har du fått?

– Jag har fått så många mejl och brev, också från mina tidigare elever. Det känns stort, men jag tycker verkligen att alla mina lärarkollegor förtjänar ett sådant här pris. De är hjältar varje dag.