Ambassadör för partikelfysik

Kristina Wiberg, NO-lärare på Rydebäcksskolan i Helsingborg!

18 dec 2018
Kristina Wiberg.
Foto: privat

Du har nyligen deltagit i en årlig svensk lärarkurs i världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Schweiz. Vad hände där?

– Kursen bestod av workshops och föreläsningar där vi fick ta del av aktuell forskning kring partikelfysik, kosmologi och liknande ämnen. Vi fick också en rundvisning av acceleratorn som är en stor maskin, med 27 meters omkrets. Vi som deltog i kursen ska bli en sorts ambassadörer och sprida kunskap om partikelfysik vidare till elever och kollegor.

Vad var mest spännande?

– Jag har velat åka till Cern sedan jag var 14 år och kursen överträffade mina förväntningar. Allra häftigast var besöket i antimateriafabriken där det framställs antiväte. Det är märkligt att materia kan upphöra att existera och antimateria är en stor fråga bland partikelfysiker just nu.

Hur kommer dina elever att märka att du varit på Cern?

– Jag kommer sannolikt att väva in mer om partikelfysik i min undervisning. Det är fascinerande att veta att det finns fler partiklar i rymden än vad som hittills har upptäckts. Det väcker också existentiella funderingar.