”Användbara idéer”

Mitt boktipsElisabeth Ljungdahl är ansvarig för skolbiblioteket och har läst en smittande bok om nyanlända elever.

26 Okt 2018
Elisabeth Ljungdahl är skolbiblioteksansvarig på Snösätraskolan i Stockholm.

När jag läste boken blev jag genast smittad av författarens entusiasm och värme och jag har återkommit till den många gånger. Författaren Sara Persson jobbar som lärare med ny­anlända elever och beskriver här sitt arbete med dessa elever. Boken är en handbok och en inspirationskälla. Även om Sara Persson arbetar med nyanlända elever, så går många av hennes idéer och tankar att applicera på de flesta elever.

Framför allt kapitlen om att läsa och skriva har inspirerat mig. Där finns roliga läs- och skrivaktiviteter som utgår från skönlitteratur, vilket jag som arbetar i skolbiblioteket särskilt uppskattar.  Bland annat beskriver hon hur hon har arbetat med Mio, min Mio. När Sara Persson berättar hur hon lägger upp och genomför arbetet vill man genast sätta i gång och prova med sina elever!

Det jag gillar med boken är att den är fylld med idéer och tips att använda direkt i klassrummet. Den innehåller också information om och vägledning i att ta emot nyanlända elever.

Nyanlända elever – undervisning, mottagande och flerspråkighet

Sara Persson

Natur & Kultur