Läs senare

Apnäven – nycklarnas livboj

Slöjdskola del 3 Slöjdskolan avslutas med apnäven. I tidigare nummer har du fått lära dig att göra sälgpipa och pålstek.

01 nov 2014

Apnäve – eller apans näve – är en knop som används som avslutning på en kastlina. För att får mer tyngd kan man lägga i en sten eller någon annan vikt som innesluts av apnäven. Men den är också mycket dekorativ och kan användas till exempel som prydnadsknop på nyckelring. Ska nycklarna användas till sjöss kan man välja en lina som flyter, eller lägga i en bit kork så att nycklarna inte sjunker om de faller överbord. Ska apnäven göras riktigt liten behöver man inte lägga i något föremål utan då knyts den bara över en stoppknut.

Foto: Hasse  Hedström 1. Snurra tre varv runt de två fingrarna. 2. Stick in den löpande parten mellan fingrarna och snurra tre varv runt de föregående varven.

 3. Dra försiktigt ut ett finger och trä igenom den löpande parten och snurra tre varv i de hål där du tidigare hade fingrarna.

 4. Nu är knopen nästan klar. Kontrollera att det är tre varv överallt. Peta in stoppknuten i mitten och börja bakifrån att spänna snöret, ett varv i taget tills du gått igenom hela knuten. Det är enklare, och knopen blir jämnare och vackrare om du samsar knopen flera gånger istället för att försöka spänna allt i en omgång. Sista gången kan man behöva en spik eller något vasst verktyg för att klara att få tag i snöret.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com