Läs senare

Årets nya spel

Test!Flera spel fick toppbetyg i vårt test där vi lät fyra fritidsavdelningar spela sig igenom årets nyheter.

Foto: Malin Walldorf

Bland nyheterna finns en modern variant av Monopol, ett spel där man köper och säljer aktier och ett där man lär sig massor av nya ord. Samt ett där man ska skapa utan att använda sina tummar.

Ett spel som gick hem på Internationella engelska skolan, IES, i Helsingborg.

– Det blir ju spännande att göra vanliga saker som att rita när tummen är bakbunden. Barnen använder tummen hela tiden på sina telefoner och nu helt plötsligt får de inte använda den. Det blir en mycket intressant motorikövning, säger Debbi Le Roux på IES.

Vi har varit med och testat spel:

Delfinen på ISGR, Göteborgsregionens internationella skola, I ur och skur-fritidshemmet Lönnen i Sävedalen, Gripsholmsskolans Eftis i Mariefred, Junior Club på Internationella engelska skolan i Helsingborg.

Det finns många fördelar med att spela sällskapsspel i fritidshemmet. Men en som lyfts återkommande bland våra testare är den sociala träningen. Magnus Lundgren på Gripsholmsskolans Eftis i Mariefred menar att barn i dag inte spelar brädspel hemma så ofta som han tycker att de borde.

– Barnen spelar på padda och dator, FIFA 2018 har kommit nu har jag förstått. Barn är vana vid att det händer saker konstant och att när man ”dör” så börjar man om på en gång. Men brädspel fungerar ju inte så, förlorar man är man ute ur spelet, säger Magnus Lundgen.

Det är nyttig träning för barnen att sitta stilla, vänta på sin tur och bara umgås med sina kompisar och pedagoger. Under tiden man spelar så pratar man och barnen lär sig känna av när det går bra att inflika något i diskussionen.

Anton Bengtsson på fritidsavdelningen Delfinen på ISGR, Internationella skolan i Göteborg, tycker också att den sociala träningen är bra och viktig. När barnen spelar på datorn eller paddan skickar de lätt iväg några ord och de får oftast inte veta hur den andra personen reagerar.

Foto: Malin Walldorf

– När vi spelar tillsammans får barnen en direkt­espons på sina uttryck och upptäcker att kompis­arna kan bli både arga, glada och ledsna. Det tränar deras empatiska förmåga, barnen ser sina kompisar och deras känslouttryck hela tiden, berättar Anton Bengtsson.

Han berättar att de brukar använda spel som ett verktyg när nya barn ska introduceras i gruppen. Anton Bengtsson tycker att spelen är bra eftersom barnen sätter det de lärt sig under skoldagen, läsa högt, skriva, räkna med mera i en kontext.

Sällskapsspel kan också erbjuda en stunds rekreation och vila, beroende på spel så klart. En del spel stressar barnen med timglas och andra utmanar dem så de får tänka till.

– Det är roligt med lite kluriga strategiska spel, det är nyttigt att använda hjärnan, tycker Liselott Johansson på Lönnen i Göteborg.

Hon och barnen har spelat It’s a deal där man handlar med aktier. Det resulterade i många intressanta samtal om vad en aktie, en guldtacka och värdeminskning är.

– Det är roligt när vi lär oss nya saker i spelen, och det gör man ju ofta. I många spel ska man räkna och det kan vara lättare för en del barn att lära sig saker via ett spel, säger Liselott Johansson.

Ett bra spel för fritids är:

  • Enkelt.
  • Robust, hållbart och har få delar, alla med bra kvalitet.
  • Anpassningsbart så det passar alla barn.
  • Kreativt, det är roligare när både hjärnan och kroppen får jobba.
  • Det går snabbt att spela. Ofta har man inte så lång tid på sig.

Mindre bra spel för fritids har:

  • För många smådelar som lätt försvinner.
  • Dålig kvalitet på kartong, speldelar och kort.
  • Statiska regler som inte går att ändra på.
  • Krångliga regler och för lång speltid.

ur Lärarförbundets Magasin