Bitter eftersmak

DilemmatNär jag undervisade om alkoholens ­n­egativa inverkan frågade en elev om jag själv dricker. Jag svarade att jag tar ett par glas vin ibland. Efteråt kändes det som ­dubbelmoral från min sida. Skulle jag ha sagt något annat? /Mikael H.

27 sep 2018
Foto: Istock

Svar: Vänd på det och ställ dig själv frågan: ”Skulle jag ha ljugit för mina elever?”

Svaret är såklart nej. Du har dessutom inget att skämmas för. Det finns massor av saker som vi pratar om som vi inte själva står för. Vi undervisar till exempel om olika politiska inriktningar utan att stå för dessa. Det som är viktigt är att du är förberedd på de följdfrågor som ditt svar kan medföra.

Det kan vara bra att kunna argumentera för dina skäl att ta ett glas vin då och då, även om du såklart inte är skyldig att göra det. Personligen tycker jag det är viktigt att visa på att det är ett medvetet val att göra det, trots att du känner till alkoholens skadeverkningar. Och kanske det viktigaste: Att de flesta vuxna har tillräckligt med kunskap, mognad och erfarenhet för att kunna göra ett sådant val, och att det är en av anledningarna till att det finns en åldersgräns.