Läs senare

Boken som ska få läsaren att fnissa

På tal om Författaren Sara Lövestam har släppt ännu en humoristisk bok om grammatik. Helt unik i sitt slag, enligt henne själv.

03 dec 2019
Foto: Peter Knutson

Du har beskrivit din nya bok, Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik, som en avfälling till dina tidigare, exempelvis storsäljaren Grejen med verb. Berätta!

– Ja, jag skrev ju tre humoristiska böcker vars syfte i stort är att få språknördar över hela landet att fnissa. Det finns några sagor i dem också och när huvudet började svämma över av historier så beslöt jag mig för att skriva en bok med det greppet. Det resulterade i fjorton sagor som utspelar sig i grammatikens land. En av mina inspirationskällor i det här fallet är Tage Danielssons bok Sagor för barn över 18 år.

Sagor och grammatik … Det låter nästan som en paradox?

– Min sambo kallar min hjärna för en ping pong-hjärna. Jag tycker om att koppla ihop olika saker som inte hänger ihop från början, något nytt som ligger lite utanför boxen. Enligt mig går sagor och grammatik utmärkt ihop, även om det är en tidigare outforskad genre.

Vill du bjuda på ett smakprov?

– Du kan få inledningen till Sagan om substantivet och språkpolisen: Det var en gång ett litet substantiv, som förnöjt meddelade varje främling som det mötte: ”Jag är ett substantiv!” En dag mötte det lilla substantivet en språkpolis. Vid den glada hälsningen höjde språkpolisen bara på ögonbrynet och svarade: ”Nej. ’Jag’ är ett pronomen.”

Vilken är målgruppen?

– Språkintresserade i största allmänhet, men det är inte en barnbok. Däremot håller jag på och skriver en äventyrssaga för barn som är tänkt att lära ut den absoluta grunden i grammatik. Den är inte skriven som en lärobok, men många kreativa lärare kommer säkerligen att hitta olika sätt att använda den som en introduktion till grammatik.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com