Läs senare

Dansar mot disciplinen

På tapetenJUCK är danskollektivet som brutit ny mark inom svensk danskonst med ett slags juckdans. Utöver att turnera är de nu också anlitade som kommunkoreografer – och visas på museum.

02 maj 2017
Foto: Linus Enlund

Vad är det som gör juckande så uttrycksfullt?

– Det är starkt och lekfullt, och samtidigt väldigt utlämnande, säger Emelie Enlund. Man måste acceptera hela sig själv. För oss har det format ett tema kring frihet, systerskap, femininitet, kropp och sexualitet. När vi dansar tillsammans blir det både kraftfullt och sårbart.
– Traditionellt inom dans behöver tjejer ofta visa upp att de har övat och är duktiga, säger Tarika Wahlberg. När vi dansar kan det aldrig bli fel, även om vi såklart utgår från en ram; allt vi gör ska vara där.

Ni har anlitats för att »lyfta och stärka« dansen i Botkyrka. Hur ska ni göra det?

– Tanken är att vi ska möta och inspirera redan etablerade grupper – inom k-pop, dancehall, balett, bollywood-dans … – och bolla med dem vad de behöver. Kanske kan vi också sammanföra olika grupper, och exempelvis låta en grupp unga dansare möta äldre på ett kommunalt boende. I slutet av året anordnas en stor dance camp på Riksteatern i Hallunda.

Vad har ni, som utbildade danspedagoger, för tips till andra som ska lära ut dans?

– Var okej med dig själv och din egen kropp först, annars kan du aldrig förmedla den känslan till eleverna, säger Tarika Wahlberg.

Se kortfilmen från 2013 som gjorde danskollektivet JUCK kända

youtube.com/watch?v=nyDGnjlsZ1k

– Och utgå från individen och gruppen. I vårt samhälle är vi så präglade av den disciplinerade kroppen, samtidigt kan särskilt tonåringar vara väldigt trötta och krokiga. Använd den känslan i stället för att gå emot den.

Ni har också donerat en av era skoluniformer till den permanenta utställningen på det nyöppnade Scenkonstmuseet i Stockholm?

– Ja, vi har skänkt en hel använd kostym, det ingår till och med ett par otvättade trosor, säger Emelie Enlund. Det representerar vad JUCK är; det ska vara lite svettigt.

Danskollektivet JUCK består av sex personer. Här intervjuas två av dem: Emelie Enlund och Tarika Wahlberg (se bild).

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com