Läs senare

Därför snackar alla om Periscope

Videoappen Periscope skapar problem i många skolor. Elever kränker lärarna och varandra i direktsändning på nätet. Men Periscope är inte bara en fara. Appen bjuder även på stora möjligheter.

17 maj 2016
Därför snackar alla om Periscope
Illustration: Spektra

Slå på appen Periscope i din telefon. Efter några sekunder kan du direktsända det som sker. Sändningen går ut på Twitter så att vem som helst kan titta – och skriva kommentarer.

Ja, så här enkelt är det att sända video via Periscope. Tjänsten är gratis, och en vanlig mobiltelefon eller surfplatta är allt som behövs.

Periscope lanserades för drygt ett år sedan, och appen blev snabbt en succé. Det tog bara tio dagar att komma upp i en miljon användare.

Förklaringen är att mikrobloggen Twitter står bakom Periscope. För alla Twitteranvändare gick det enkelt att komma igång.

Trots att tekniken definitivt inte är ny – svenska Bambuser har gjort samma sak sedan 2007 – var det först i och med Periscope som den blev en riktig snackis.

Precis som på Facebook kan man få ”likes” på Periscope, och det dröjde inte länge innan de första larmrapporterna dök upp. Ungdomar började göra allt mer utmanande filmer för att jaga tittare. Det är inte ovanligt att sändningarna har rubriker som ”Strippar vid 100” eller ”Vid 50 visar jag brösten”.

Periscope används också för mobbning. Det är lätt att ta fram telefonen och filma när en klasskamrat förnedras. På samma sätt smygfilmar vissa elever i omklädningsrummen och klassrummen.

Många skolor svarade med förbud, men några valde en annan väg. På Sätraskolan i Stockholm började lärarna exempelvis följa sina elever. Periscope har en kartfunktion som gör att man ser var en sändning äger rum, så det är lätt att hålla koll på vad som sker runt en viss skola.

”Eleverna är nu väl medvetna om att personal på skolan ’finns’ i appen och det har lett till att det inte är lika spännande längre” skrev rektorn Margareta Forsman i ett brev till föräldrarna.

På samma sätt har lärarna på Valstaskolan i Märsta uppmanat föräldrarna att inte bara nattvandra utan även ”nätvandra”. Grundtanken är att problemen minskar om det finns vuxna närvarande – även på nätet.

Och det finns förstås inte bara problem med Periscope. Appen skapades ursprungligen för att låta turkiska demokratiaktivister direktsända från sina protestmöten, och den öppnar möjligheter för olika former av medborgarjournalistik.

I undervisningssammanhang kan Periscope användas för att visa eleverna nya platser. Museer som British Museum, företag som Tesla och universitet som University of Utah lägger ut sändningar via Periscope.

En lärare kan även direktsända sina lektioner över Periscope, och på så sätt öppna dem för elever som inte kan delta. Att låta eleverna göra en presentation på Periscope i stället för i klassrummet är ett annat sätt att använda tekniken.

Precis som på Youtube går det också att göra en Periscope-video privat. På så sätt kan bara vissa utvalda komma åt den.

Appels Appar

Spela in dina samtal

Får du hotfulla telefonsamtal eller vill du samla bevis när du pratar med en oseriös försäljare? Med apparna Automatic Call Recorder och Tape A Call Lite är det möjligt att spela in sina telefonsamtal.

Observera att det inte fungerar med alla telefonmodeller. Framför allt äldre telefoner har ofta problem med inspelningen.

ANDROID: Automatic Call Recorder (Appliqato)
IPHONE: Tape A Call Lite (Epic Enterprises)

1Öppna Google Play (Android) eller App Store (Iphone), sök efter appen Periscope från Twitter och välj Installera. Du kan även installera appen via den officiella sidan www.periscope.tv.

2 Första gången du kör appen måste du logga in. Du som redan använder Twitter anger samma inloggningsuppgifter som där. I annat fall skriver du in ditt telefonnummer och följer instruktionerna.

3 Om du bara vill titta klickar du på jordgloben. Då visas en detaljerad karta. Du kan zooma ned till din egen skola för att se vad som händer i närheten.

4 Det går både att se livesändningar och sådana som är sparade. Om du bara vill titta live använder du ikonen bredvid jord­globen. Som du ser finns det ett chattfönster, så att sändare och tittare kan kommunicera.

5 Precis som på Twitter kan du välja vem du vill följa. Klicka på ikonen till höger så visas de mest populära kontona och via förstoringsglaset söker du själv en användare.

6 För att själv starta en sändning väljer du ikonen längst upp till vänster och klickar på den röda kameran. Bestäm om sändningen ska vara offentlig eller privat, ge den en titel och klicka på Starta sändning. Nu visas det du filmar i direktsändning på nätet. När du är klar klickar du på Avsluta. Du får då välja om du ska spara filmen eller inte.

ur Lärarförbundets Magasin