De byggde Sveriges MINSTA bio

Så gjorde viPopcornmaskin, en gammal 16-millimetersprojektor från vinden och en egen Walk of fame. Sveriges minsta biograf rymmer mycket. Frågan är bara hur den hamnade inne på ett fritidshem i Sösdala?

av Erik Ignerus
27 Sep 2018
Fredrik Andersson och Sofie Cronström, båda fritidspedagoger, byggde en biograf tillsammans med barnen. Foto: Anna Wahlgren

Jo, det kommer ni snart att få svar på. Men först krävs en liten bakgrund. Inför varje läsår kommer fritidspedagogerna på Lejonskolans fritidshem i Sösdala på ett nytt tema som präglar hela året. De fångar upp intressen i barngruppen och väljer sedan ett tema utifrån det. Tidigare har det till exempel blivit jobb eller trafik.

Men i början av förra läsåret kände fritidspedagogerna Sofie Cronström och Fredrik Andersson att de ville ge eleverna på avdelningen ännu större inflytande.

Eleverna fick välja själva och var sugna på att jobba med film, och så fick det bli. Till att börja med fick de egna videoband med sina namn på som de flyttade mellan olika hyllor för att visa att de kommit eller gått från fritids.

– Sedan gjorde vi flera olika mind­re grejer. Eleverna har till exempel fått skriva sina egna autografer, vi har gjort en Walk of fame i trappen och tagit röda mattan-bilder där vi klippt in barnens huvuden, säger Sofie Cronström.

Att de tillsammans skulle bygga en biograf kom inte på tal förrän efter flera månader. Då hade ingen av dem en heller aning om att den skulle komma att bli Sveriges minsta. Sofie Cronström hade börjat fundera på att bygga en bio och sökt runt på nätet efter vad som egentligen skulle kunna behövas. Av en ren slump att upptäckte hon att Sveriges minsta biograf, en entusiastdriven salong i lilla Tollered, hade 24 platser.

Vid den tidpunkten fanns det 22 elever, alla från förskoleklassen, inskrivna på Sofie Cronströms och Fredrik Anderssons avdelning. Det var perfekt. Att försöka slå rekordet skulle vara en rolig utmaning och även passande då det blev en stol var för de inskrivna barnen. Personalen och eleverna drog i gång med planering och att leta grejer till sitt eget biobygge.

– Vi började med att bygga stolarna och lyckades hitta en gammal 16-millimeters-projektor som låg uppe på skolans vind, en sådan med stora rullar som användes förr i tiden när man hade lektioner, säger Fredrik Andersson.

Därefter tillkom en popcornmaskin och biljettlucka. När de dessutom lyckades få tag i några gamla filmrullar var succén fullbordad.

Efter några veckors arbete kunde äntligen ridån dras åt sidan och salongen invigdes med en veckas filmfestival, där hela skolan fick komma och titta på filmen Pluto ger en hjälpande tass. Under hela veckan blev det totala antalet besökare ungefär 200.

Foto: Anna Wahlgren

Biobesökarna möttes av sexåringarna, uppklädda i biografuniform,som agerade biljettvärdar och delade ut både biljetter och popcorn. Festivalen blev väldigt uppskattad bland skolans elever.

– Något som var häftigt var att våra sexåringar blev som kungar över skolgården efter det, när vi hade biografen, säger Fredrik Andersson.

Visst har de behövt lägga ner en hel del arbete. Men allt de får tillbaka i form av uppskattning från både elever och föräldrar gör att det var värt det, tycker både Fredrik Andersson och Sofie Cronström.

– Tycker man att det är roligt så är det inte svårt att lägga ner lite extra kraft. Särskilt när man får se hur barnen växer med uppgiften, säger Sofie Cronström.

Så gick det till

Från barnens egen idé om att jobba med film till färdig biograf.

I början av varje läsår bestämmer fritidspedagogerna utifrån barngruppens intresse ett tema som gäller för hela året.

Efter att temat har bestämts drar arbetet i gång. Tips, idéer och önskemål från barnen formar aktiviteterna.

Spänning, förvåning eller gapskratt? Det finns plats för många känslor trots att salongen är liten.

En bit in i temat började de tillsammans prata om att bygga en egen bio. De upptäckte samtidigt att Sveriges minsta bio hade 24 platser.

Fritidshemmet hade vid den tidpunkten 22 barn inskrivna och de bestämde att bion skulle ha samma antal platser. Deras biograf skulle alltså bli den minsta i Sverige.

Tillsammans byggde de stolar, och ordnade med projektor, popcornmaskin och biljettlucka. Den egna biosalongen invigdes med en veckolång filmfestival för alla skolans elever.