Läs senare

De skrev succébok efter att dottern mobbats

Författarparet Elias och Agnes Våhlunds fjärde bok Handbok för superhjältar har sålts i 400 000 exemplar. Tanken är att nå barn som mobbas och mobbar.

04 sep 2019
Foto: Kajsa Göransson

Elias Våhlund – vad handlar böckerna om?

– Om Lisa som blir mobbad av ett gäng tuffa killar i skolan. En dag hittar hon en handbok med instruktioner om hur man kan bli en superhjälte och snart kan hon förvandla sig till Röda masken när det uppstår problem. Men hon fortsätter att bli retad och dessutom vill hon inte använda sina superkrafter för att ge igen med samma mynt. Men däremot har hon funnit sin inre styrka och så småningom börjar de taskiga killarna att närma sig Lisa och till slut har hon blivit ledare i ett superhjältegäng.

Hur kom det sig att ni valde det här ämnet?

– Min och Agnes dotter blev mobbad i skolan när hon var yngre. Till slut ville hon inte gå dit och det var då vi började prata om hur man skulle kunna skriva en berättelse som är så pass spännande att den kan nå ut och intressera både dem som blir mobbade och dem som mobbar.

Hur menar du då?

– Det är lätt att bara rikta sig till de barn som har det jobbigt, för att stärka dem. Eller bara säga ”Sluta! Du gör fel!” till ett barn som inte är snällt mot andra. Och det tror inte jag på. Om man verkligen vill gå på djupet i den här frågan så måste man rikta sig till alla. Och det har vi försökt göra genom att få det att framgå att alla människor har ett värde. Man behöver inte trycka ner någon för att verka tuff och cool, exempelvis, du duger som du är.

Blir det fler böcker?

– Ja, just nu håller vi på och planerar de kommande tre delarna.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com