Den siste fritidspedagogen

av Jonas Wallman
12 Dec 2016

Jaha, var det så här den siste mammuten eller siste mohikanen kände? Upplevde de sig överspelade, förbrukade och att det kommit nya djur och indianstammar som gjorde dem överflödiga?

Om detta vet jag inte, men jag vet att den siste fritidspeda­gogen inte kommer känna sig så.

Den siste fritidspedagogen skulle känna sig förbannad och irriterad över det ignoranta sätt hens arv och tilldelande stampats ner i jorden. Den siste fritidspedagogen ser hur opportunister och karriärister försöker förgöra den sista uns av autonomitet hen och hens förfäder kände och känner.

”I stället för att lufta upp skolans tvång gör vi fritids till skolans avbild.”

Okej, jag kan ta att bli kallad bakåtsträvare, dinosaurie och en hel rad andra invektiv men detta kan jag inte låta gå osagt. Tror ingen som arbetat med mig, lyssnat till mig eller som delat arbetsrum, personalrum, lektionssal, korridorsmatt eller skolgård tvekar om vad jag brinner för. Fritidspedagogik och fritidshemsverksamhet är kärnbränslet i den fusion jag varje arbetsdag med elev, förälder och medarbetare genomför.

jonaswallmanFritidspedagog är ju bara ett ord, bara en titel men jag säger att det är mer än så. Det är ett förhållningssätt, ett mindset och en grundpedagogisk kajplats. Se bara hur det är ­i dag: vi är duktiga enbart när vi legitimerar oss som lärare – i skolans ämne, när vi lyfter våra kunskaper för att bli lärare och då kan vi komma åt karriärmöjligheter och bättre löner. Med andra ord, när vi släpper vårt fundament är vi duktiga och kan diplomeras och krediteras.

Fritidspedagogiken har lyckats slå sig in i skolan lika illa som förskoleklassen lyckades förankra leken i den samma. Allt blev vice versa. Titta på oss! Vi blev lärare precis lika dem som redan finns och gör skolan bra. Dessutom tog vi med oss terminologin och tänket från skolan in i fritidshems­verksamheten. I stället för att lufta upp skolans tvång gör vi fritids till skolans avbild. Jag har aldrig tidigare stött på så många skoltrötta 8-åringar och jag är övertygad om att detta kommer ge dåligt utslag på Pisa-rankingen som just nu verkar vara det enda rättesnöret utbildningsväsendet lever efter.

När den siste fritidspedagogen lämnar in verktygsbältet är jag rädd för att heldagsskolan rullar in och med sina tanks krossar allt det fina och vackra fritids står för.

Spara