Dramapedagogiska programmet kvar vid högskolan i Gävle

Nedläggningshotet mot det dramapedagogiska programmet vid högskolan i Gävle är undanröjt – åtminstone för ett år.

25 aug 2009

­Det beslöt högskolestyrelsen i juni och gick därmed emot HVS-nämnden, nämnd­en för humaniora, vård och samhällsvetenskap.

– Det känns väldigt positivt, även om det inte är ett ja för alltid, säger Eva Hallgren, ämnesansvarig för dramapedagog­ik på högskolan i Gävle.

Programmet blir kvar åtminstone till och med läsåret 2010/2011, för att en redan planerad utvärdering ska ske.
Det dramapedagogiska programmet är ett samarbete mellan Västerbergs folkhögskola, som ger en tvåårig utbildning till dramapedagog, och högskolan i Gävle, där studenterna kan komplettera med ett tredje år som leder till en filosofie kandidatexamen.

– De studerande vid programmet har gjort en otrolig insats för att det ska vara kvar. De anser att det är mycket viktigt – både för utbildningens kvalitet och för yrkesrollen som sådan – att den akademiska nivån säkras, säger Pia Johansson, rektor på Västerbergs folkhögskola.

Ett skäl till att högskoleledningen ville lägga ned programmet var att genomströmningen av studenter ansågs för liten, att inte alla går de tre åren i direkt följd.

– Men de studenter som har antagits nu till hösten har fått veta att man går tre år i följd, säger Eva Hallgren.

Hon menar att beslutet i förlängningen gör att man hoppas kunna ansöka om gymnasie­lärarexamen i teater.

Enligt Svante Brunåker, prorektor på Högskolan i Gävle, innebär beslutet starten för ett stort arbete. Det behövs en ny utbildningsplan för programmet, som sedan ska fastställas av HVS-nämnden.

– Nu måste vi säkra programmet med de kvalitetskrav som finns. Det handlar om kompetens, kompetensrekrytering, antagning, kursplaner och hela utbildningsplanen, säger han.