Läs senare

Elev föreläser om kränkningar

Maya Runhagen, 10 år, blev utsatt för en kränkning av några skolkamrater. Nu ska hon föreläsa för andra elever om grupptryck och om att våga säga stopp.

av Sara Djurberg
07 feb 2018
07 feb 2018

Idén till att föreläsa fick Maya Runhagen efter en händelse på sin skola, Hågadalsskolan i Uppsala, förra våren.

– Jag blev utsatt för ett grupptryck. Det var jättejobbigt, att jag blev så utsatt och att ingen av mina kompisar vågade agera. Då kände jag, varför inte diskutera med eleverna: vad tycker ni är ett grupptryck?

Maya Runhagen har föreläsningar inplanerade tillsammans med sin mamma både på sin egen skola och en skola i Stockholm, samt på två bibliotek i Uppsala. Hon berättar att hon gjort en powerpoint med frågorna hon ska ta upp.

– Jag ska prata om vad man kan göra för att stoppa grupptryck. Hur kan man agera? Man måste pusha varandra till att våga säga stopp. Det är det jag vill.

Vad kan de vuxna i skolan göra för att det inte ska ske kränkningar?

– Om en person kommer fram och säger att den blivit utsatt då ska läraren ta tag i det på en gång. Det här är mycket viktigare än ett engelskaprov.

Hur fungerar det i skolan, tycker du?

– Jag tycker att det i min skola förbättrats väldigt mycket redan nu. Vi har blivit lite äldre och tänker till mer att man inte ska göra så här. Så vill jag att det ska bli i andra skolor också.

ur Lärarförbundets Magasin