Eleverna fick utvärdera Karin Brobergs lektioner

AktuelltHallå där, Karin Boberg, förstelärare med inriktning på SO-ämnena, årskurs 4-9 på Glömstaskolan.

21 maj 2019

Du har låtit dina elever beskriva och utvärdera din undervisning. Modigt! Hur kom du på den uppgiften?

– Först fick de i uppgift att skriva en sammanfattande text om en teknisk uppfinning. Men eftersom eleverna skrev väldigt mycket fakta som inte var relevant i en text av det här slaget ville jag ge dem ett lite enklare uppdrag. Så jag lät dem skriva en text om ”en typisk lektion med Karin”.

Vad fick du för respons?

– Jag trodde att de skulle skriva saker som att de måste vara tysta och att vi brukar börja med att jag introducerar uppgiften. I stället valde de att verkligen se över hur en typisk lektion med mig går till och ge mig feedback. Eleverna lyfte fram saker som att mina genomgångar engagerar och att de trivs på lektionerna.

Fick du någon konstruktiv respons?

–  De skrev mest om godbitarna men det här ledde också till intressanta reflektioner från elevernas sida. Exempelvis: Hur orkar du vara lärare när det är så många som inte lyssnar? Det framgick också att eleverna kan tycka att jag är lite tjatig ibland, även om de vet att jag vill dem väl.