Elevernas favoriter på nätet

UppkopplatVad gör egentligen eleverna med sina mobiler och datorer? Här är guiden till de ungas favorithäng – för dig som aldrig vågat fråga.

05 dec 2019

Det är inte lätt att hålla koll på teknikvärlden. Ungdomar fångar upp nya trender snabbare än andra, och de är tidiga med att använda nya tjänster. Många av de appar som eleverna använder dagligen är med andra ord helt okända för deras lärare.

Här är fem av de populäraste tjänsterna bland svenska ungdomar – och de du kan glömma.

Självförstörande mess

Snapchat
Plattform: Android, IOS
Populär bland unga tonåringar

Snapchat är en jätte bland Sveriges unga. När 13–16-åringarna ska peka ut sina favorittjänster svarar nio av tio Snapchat.

Topplistan

De populäraste sociala medierna i åldersgruppen 9–12 år:

1. Snapchat
  2. Instagram
  3. Tiktok
  4. Facebook
  5. Youtube

Källa: Ungar och medier 2019, statensmedierad.se

Det speciella med tjänsten är att meddelandena är ”självförstörande”. Den som tar emot en bild har runt tio sekunder på sig att titta, sedan är den borta. Pinsamma bilder sparas med andra ord inte på mottagarens telefon.

I likhet med andra tjänster kan bilderna kompletteras med bildtexter, emojis och liknande utsmyckningar.

Populär bilddelning

Plattform: Android, IOS, webbläsaren
Populär bland äldre tonårsflickor

Medan Facebook dominerar bland de äldre föredrar ungdomarna Instagram. Starkast ställning har ”Insta” bland flickor i övre tonåren, där över 90 procent har den som favorit.

På Instagram lägger man upp foton eller filmer som kompisarna kan kommentera, och det går även att sända livevideo. Många följer även kändisar och företag här.

Sedan 2012 ägs Instagram av Facebook, så tjänsterna är egentligen inte konkurrenter.

Musikvideo från Kina

Tiktok
Plattform: Android, IOS
Populär bland unga flickor

Tiktok är något så ovanligt som en kinesisk app. I tjänsten, som tidigare hette Musical.ly, skapar man korta videoklipp med mobilen. Klippet blir en musikvideo där läpparna automatiskt synkas med kända låtar. Videon går även att pimpa genom att exempelvis lägga på filter eller ändra tempo. Resultatet delar man med sina vänner, men det går också att titta på videoklipp från andra.

Att Tiktok kommer från diktaturen Kina har gett upphov till en kritisk debatt kring integritetsfrågor.

Monsterjakt i alla prylar

Fortnite
Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler
Populär bland pojkar i alla åldrar

Unga gillar spel, men vilka favoriterna är styrs av kön och ålder. De yngsta väljer Minecraft, som är ett spel där man bygger saker. Äldre flickor väljer simulatorn The Sims, medan pojkarna föredrar fotbollsspelet Fifa.

Det bredaste spelet är dock Fortnite, där man slåss mot monster. Det som många gillar är möjligheten att spela tillsammans med andra online.

Kolla när andra spelar

Twitch
Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler
Populär bland tonårspojkar

Att kolla när andra spelar är populärt bland de unga. Svensken Felix “Pewdiepie” Kjellberg blev som bekant världskändis för sina videoklipp där han spelade spel.

Youtube är förstås en viktig kanal för att titta, men det finns även en populär tjänst som är skräddarsydd för just spelvideo. Den heter Twitch används också för att sända live från e-sportsevenemang.

Tjänsterna du kan glömma

Den populära chattappen Kik har tappat sin attraktionskraft bland ungdomarna, och i september blev det offentligt att den läggs ned.

Nästan alla tjänster som var hajpade för tio år sedan har nu försvunnit. Lunarstorm, Second Life, Skunk och Hamsterpaj är några av jättarna som du kan glömma.

Facebook har en svag ställning bland unga, men det är överdrivet att säga att tjänsten är död. För en fjärdedel av 13–16-åringar är Facebook ett av de tre viktigaste sociala medierna.