Läs senare

En hyllning till återvinning

12 feb 2012

På Region Hallands webbplats finns handfasta tips och inspiration på hur man kan återanvända avlagda plagg och överblivna textilier.
Konceptet kallas ”En textil hyllning” och har utvecklats av Marita Jönsson, utvecklare inom slöjd och konsthantverk på Region Halland, tillsammans med textilforskaren Anneli Palmsköld och regionens konstutvecklare, Anne Lang.

Varför ”En textil hyllning”?

– Det finns flera bottnar i det här. Dels vill vi att skolungdomar ska få lust att göra nya saker av textilier som samlas in, men också att det ska bli diskussioner runt återvinning, textila tekniker, textilernas historia och tillverkning. Man kan använda konceptet på många olika sätt och det finns möjlighet att låna framtagna modeller av oss. En viktig tanke har också varit att hylla och lyfta upp textilier som inte alltid värdesätts, säger Marita Jönsson.

Hur kan man arbeta med detta i klassen?

– Ett sätt är att göra det inom ramarna för Skapande skola. I Halland kan man få hjälp av de textilkonstnärer som varit med och tagit fram modellerna. Eller så använder man underlaget på webben för att komma i gång med egna undersökningar. Till exempel kan en skolklass ge ut sig på stan och undersöka vilka textiler som finns på loppisar, Amnesty eller Röda Korset för att på så sätt undersöka vad som skänks. Eller undersöka vad de olika organisationerna står för och vad deras insamlingar går till för ändamål. Eller så gör man något konkret utifrån arbetsbeskrivningarna vi gjort.

Kan konceptet fungera i trä- och metallslöjden också?

– Ja, det tror jag absolut. Först samlar man på sig lite inspirationsbilder. Det finns många på vår hemsida. När man har en bildbank med förlagor får man skriva arbetsbeskrivningar och konkreta tips på vad man bör tänka på. Idéer finns hos bland annat hemslöjdskonsulenterna runt om i Sverige, men förstås också bland slöjdlärarkollegor.

På Region Hallands webbplats finns också förslag till diskussionsunderlag, litteraturtips och länkar till andra sidor. Se www.regionhalland.se/entextilhyllning.

ur Lärarförbundets Magasin