Läs senare

En ny verklighet

av Helena Ingvarsdotter
02 maj 2017
02 maj 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Nu har det gått några veckor sedan attentatet i Stockholms innerstad. Jag har absolut inga ord som räcker till för att beskriva det som hände. Människor miste livet, förlorade en anhörig, blev svårt skadade. Många kommer att bära med sig hemska minnen, sorg och rädsla hela livet.

Under lång tid framöver kommer händelsen att påverka oss ur ett samhällsperspektiv. För det var också ett angrepp på vår frihet, vårt öppna samhälle.

Det som tröstar är uppslutningen, alla små och stora hjälteinsatser under den akuta fasen och all kärlek och värme som människor har visat varandra efteråt.

Det som oroar är hur händelsen används av mörka politiska krafter för att spä på rädsla och främlingsfientlighet. Och hur svårt det är att navigera rätt när information blandas med rykten eller ren desinformation, till exempel sprids manipulerade bilder från attentatsplatsen nu över nätet. Att vara källkritisk har kanske aldrig varit viktigare än i dag. En av texterna i det här numret handlar just om hur en bildlärare arbetar med källkritik i klassrummet – förstås skrivet innan attentatet i Stockholm, men än mer aktuellt nu. Du hittar det reportaget i vårt tema om politik.

Vi kan inte påverka det som hände den där mörka fredagen, men det finns saker vi kan göra. Vi kan ifrågasätta fördomar, skaffa oss kunskaper och ge oss själva och våra ungdomar verktyg för att fortsätta arbetet med att försvara vår demokrati.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com