Ett andrum när tiden känns oändlig

KrönikaNär skolåret kan kännas som tusen tröga dagar för eleverna behövs ett fritidshem där de får leka, vara med och bestämma, utvecklas och fylla på energi, skriver Åsa Anevik.

av Åsa Anevik
25 sep 2018
Åsa Anevik är lärare i fritidshem, bildlärare och utbildare i Sjölunda skola, Lidköping.

Har du tänkt på hur snabbt tiden går? När man blir äldre slås man av att fenomenet ”tid” inte alls kan vara en konstant. Åttaåringens eviga sommarlov har av 48-åringen bytts mot sneglingar på klockan och oro över att missa ett par timmar solsken, för sen är ju sommaren över. Och det som verkar vara en ny istid för 12-åringen, där hoppet om en ny vår ser ut att vara ute, är för en annan (läs: mig) bara en blinkning mellan jul och påsk; en möjlighet att hinna ta ner adventsljusstaken innan det blir för pinsamt att ha den framme.

Insikten att vi upplever tid olika beroende på ålder är viktig att uppmärksamma. För det barn som tragglar obegripliga krumelurer som sägs vara viktiga för att få ett jobb som vuxen är det nödvändigt att ha fritidspedagoger och lärare runt sig som kan förstå mörkret i den stunden. Som kan begripa att kvarten med läseboken  är längre än jullovet och påsklovet ihop.

För det barn som kämpar med en skolgång med tillsynes två miljoner dagar per läsår är det skönt att fritids kan bli en fristad. Där kan du plötsligt ha lärt dig bokstäverna medan du lekte. Och där kan du utan att ens tänka på det knäcka koden till hur man frågar om man får vara med. Och när du blir hämtad säger du ”Neeej inte redan!” för lekande lärande känns inte så långt.

Varje barn har rätt till en stimulerande lekmiljö, så att energi fylls på och tiden fram till höstlovet, som kan kännas som många tusen tröga dagar, i stället ger möjlighet till att blomma ut i självförtroende och personlighetsutveckling. Det kan bara ske bara när man själv får påverka inriktning, innehåll och när man får vistas i kreativa förhållanden som berikar det viktigaste under barnaåren – leken!