Läs senare

Färgstark samisk protest

Det finns en ny våg av samiska politiska konstnärer och artister. Jokkmokksbaserade Anders Sunna, målar av sig sitt raseri och upplyser om svenskt förtryck.

09 sep 2016

Foto: Malin GrönborgNär du gick på Konstfack i Stockholm fick du ofta förklara din bakgrund …

– Problemet är att de flesta svenskar fortfarande inte vet någonting om samer eller den svenska statens kolonisation. Genom måleriet kan jag få utlopp för min vrede och mina hämndbegär, men det är också ett sätt att upplysa folk om det pågående förtrycket, som varken speglas i media eller läroböcker.

Du målar ofta i ett slags collageteknik, med tjocka färglager och inslag av graffiti. Varför är det ett bra uttryck för dig?

– För att jag slipper förhålla mig till en massa regler, och inte behöver känna mig pressad att utifrån en vit tavla göra »konst«. I stället kan jag försöka att mest ha roligt och utveckla måleriet; att exempelvis först måla med akryl och sedan med olja går jättebra. Dessutom målar jag på mdf- och plywoodskivor som också går att skära i. Genom att karva ur och fylla i bilderna blir de även skulpturala.

Du gick byggprogrammet med målarinriktning på gymnasiet. Vad har det för betydelse för hur du arbetar?

– Att jag har fått en bred kunskap om färg, och har lärt mig att jobba effektivt på stora ytor. På Konstfack handlade det mer om själva uttrycket.

Du arbetar också som gästlärare i måleri vid konstskolan i Karasjok. Vad är det viktigaste en konststuderande kan lära sig?

– Att det främsta lärandet sker när man bollar idéer med andra elever. Därför ska man se till att diskutera och besöka varandras ateljéer under skoltiden; sedan sitter man där ensam. Som lärare är min roll främst att vara igångsättare.

När du själv gick i grundskolan hade du många »bildlektioner«?

– Jo, jag satt med papper och penna och ritade hela tiden, vad det än var för lektion. Lärarna sa åt mig att sluta, men det gick ju inte.

Vad gör du i höst?

– Jag ska måla en vägg i norska Alta, och en i finländska Oulu (Uleåborg). Min separatutställning »Maadtoe« flyttar från Västerbottens museum i Umeå till norska Kristinehamns konsthall. Och så är jag med i utställningen »Norrland« på Kulturens hus i Luleå (3 sep–2 nov), som samlar norr- och västerbottnisk politisk konst.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com