Läs senare

Fem vägar till trådlös surf

Du behöver inte koppla ned bara för att du lämnar skolan eller hemmet. Oavsett om du åker med eleverna på klassresa eller tillbringar helgen i sommarstugan är det lätt att ta med sig internet.

07 maj 2012
Fem vägar till trådlös surf
Foto: Olivia Jeczmyk

Det går snabbt att vänja sig. Numera är det inte bara datornördar som känner sig nakna utan internet. Även vi andra har vant oss vid att alltid ha tillgång till tidtabeller, nyheter, väderprognoser, Facebook – och alla andra internettjänster som har blivit självklarheter i våra liv.
Lyckligtvis är det numera lätt att få tillgång till internet överallt, och du behöver inte bli utan uppkoppling bara för att du åker på klassresa, reser till sommarstugan eller tar ett veckoslut i utlandet. Här är fem vägar till trådlös surf med din dator.1. Usb-dosa
Via mobiltelefonnätet kan du surfa mobilt i nästan hela Sverige. När du tecknar ett mobilt bredbandsabonnemang får du som regel en liten dosa som ska tryckas in i datorns usb-kontakt. Inne i dosan sitter det sim-kort som är ett måste för att kunna surfa.
Hur snabbt det går varierar beroende på var du befinner dig. Generellt går det bättre i de stora städerna, men hastigheten påverkas även av exempelvis tjocka väggar, höga berg och hur långt bort sändaren ligger.

Kan du använda 4G, som är den nya generationens mobilnät, kan du surfa i upp till 80 megabit per sekund – men de flesta av oss kommer bara upp i en tiondel av den hastigheten. Det här räcker dock utan problem både för att titta på tv och för att lyssna på radio och musik.

Kostnaden för mobilt bredband varierar från 100 till 500 kronor per månad, men det finns även kontantkort som gör att du bara betalar när du använder tjänsten.2. Router
En usb-dosa kan bara användas i en dator åt gången. Är ni många som vill surfa kan en mobil bredbandsrouter vara ett bättre alternativ. Du stoppar då in usb-dosan eller sim-kortet i en router, och den skickar sedan ut internetsignalerna trådlöst, precis som i nätverket hemma eller på skolan.
Poängen med den här lösningen är att flera kan använda internet samtidigt – och naturligtvis funkar det med såväl datorer som smarta mobiltelefoner och surfplattor.

Många operatörer säljer kompletta abonnemang där en mobil bredbandsrouter ingår, men det går även att köpa den separat för knappt en tusenlapp. Tänk på att hastigheten minskar ju fler som surfar, liksom att förbrukningen ökar.3. Smartphone
En smartphone (till exempel Iphone eller Android) kan inte bara användas för att surfa. Den kan även knäcka extra som router. Om du slår på funktionen internetdelning börjar telefonen skicka ut internetsignaler, och du kan surfa på din bärbara dator eller surfplatta via ditt 3G-abonnemang.
I Android slår du på funktionen via Inställningar, Trådlöst och nätverk, Internetdelning och bärbar hotspot. I Iphone väljer du Inställningar, Allmänt, Nätverk, Internetdelning. Observera att den här funktionen inte finns på äldre telefoner.

Det är viktigt att kolla hur mycket du betalar för att surfa med just ditt mobilabonnemang, annars kan det här bli en dyr lösning.4. Sim-kort
Ibland är usb-dosa, router och telefon onödiga. Det finns nämligen datorer och surfplattor som har en inbyggd sim-kortsläsare. Det betyder att du kan stoppa in sim-kortet direkt, och sedan är det bara att surfa mobilt, utan några extraprylar.

5. Wifi
I många fall behöver du över huvud taget inte använda det mobila bredbandet. Ofta erbjuder hotell, kaféer och restauranger trådlöst internet (wifi), och samma sak gäller ibland på tåg, bussar och hos vissa flygbolag. Flera av mobiloperatörerna har även egna surfzoner där kunderna kan surfa gratis. Wifi är som regel snabbare än mobilt internet, så om det finns är det här den bästa lösningen.
För att använda wifi klickar du på den trådlösa nätverksikonen bredvid klockan längst ned till höger på datorn (längst upp till höger på en Mac). Du får nu se en lista över tillgängliga trådlösa nätverk. Välj det som passar bäst! Om det krävs ett lösenord får du nu fylla i det. I vissa fall får du i stället logga in via en speciell webbsida. När det är klart är det bara att börja surfa.

Du kan hitta wifi-zoner runt om i världen på den här hemsidan.

Varning: Mobilsurf blir dyrt i utlandet
  • Så länge du är i Sverige är det billigt att surfa via mobilt bredband, och många betalar en fast månadsavgift. Den här månadsavgiften gäller dock bara när du surfar i Sverige, och att använda sitt mobila bredband utomlands kan bli extremt dyrt. Att kolla på några nyhetssidor eller ett videoklipp kan kosta flera tusen kronor.
     
  • En bra grundregel är att aldrig surfa på sitt svenska mobilabonnemang i utlandet. För att stänga av möjligheten att surfa mobilt i en Android-telefon väljer du Inställningar, Trådlöst och nätverk, Mobila nätverk. Avmarkera rutan Data är aktiverat. I Iphone går du till Inställningar, Allmänt, Nätverk och slår av Mobildata.Du kan i stället välja att surfa på olika wifi-nät (se punkt nummer 5).
     
  • Ska du vara borta lite längre går det som regel att skaffa ett lokalt kontantkort i det land du besöker. Priset varierar, men det blir alltid billigare än att använda sitt svenska abonnemang. Du kan skaffa kontantkortet i de butiker som säljer mobiltelefoner. Ett kontantkort heter ofta något i stil med ”prepaid”, ”2 go”, ”prepago” eller ”prépayée”.

ur Lärarförbundets Magasin