Läs senare

Fernando vill få barnen att dansa

Fernando Brito är läraren i idrott och hälsa som brinner för musiken. För tolv år sedan deltog han i melodifestivalen och nu tar han hjälp av sitt alter ego Nando för att lära barn dansa.

17 jun 2015

Foto: Privat
 Vad är din drivkraft?
– Jag älskar att jobba med barn. Särskilt med yngre barn upp till årskurs 3 för de är alltid glada och positiva och säger aldrig ”Vad tråkigt!” när jag berättar vad vi ska göra på lektionen. Jag vill hjälpa barn att hitta roliga aktiviteter och röra sig till musik. Det blir mycket lek och glädje när man jobbar med barn.

Varför blev du lärare i idrott och hälsa?

– Det var aldrig något snack, jag började läsa till idrottslärare direkt efter gymnasiet i Chile. Jag hade höga poäng så jag hade kunnat plugga till vad som helst men jag spelade mycket volleyboll och ville bli idrottslärare. Precis som här har yrket låg status i Chile och lönen är också dålig. Skillnaden är att här klarar man sig på en dålig lärarlön, medan där är lärarna fattiga.

Du har nyligen tagit fram ett eget dansprogram för barn, hur kom du på den idén?

– Jag har jobbat med Nando som programmet heter i åtta år så det är jättekul att det är klart! Efter melodifestivalen 2003 fortsatte jag att skapa låtar och försökte leva på min musik men det är svårt. Till slut hade jag flera låtar liggandes som jag inte gjorde något med. Så jag ändrade texterna så de blev lite roligare och spelade in en dans-dvd med egen koreografi till nio av dem.

Vad vill du uppnå med Nando?

– Nando vänder sig till alla barn upp till 99 år fast kanske mest till barn upp till årskurs 4. Programmet kan användas både hemma och i skolan. Om barnen behöver ett break under en lektion kan läraren sätta på filmen och visa den mot whiteboarden så kan alla dansa och sjunga med en stund. Eller så kan barnen titta på den och träna in en låt och visa upp på skolavslutningen. Jag skulle särskilt gärna vilja nå barn som har det tufft och sprida lite skratt och glädje till dem. På den första dvd:n ser min figur Nando ut som en clown men på den andra som jag jobbar med nu ser han mer ut som en superhjälte. Den andra dvd:n kommer också bli mer internationell, på den första är de flesta av låtarna på svenska.

Vad gör dig glad en vanlig arbetsdag?

– Jag tycker det är jättekul när jag ser att barnen hänger med på lektionerna och när de kommer och tackar efteråt blir jag glad.

Vad tar energi från dig på arbetet?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt när barnen tjafsar och säger dumma saker till varandra. Vissa barn tror att de ska bestämma allt i skolan och kommer till idrott och hälsa-lektionerna och vill bara spela fotboll och inget annat. Den där negativa inställningen som en del barn har gör mig ledsen.

Vilken yrkesfråga tycker du är viktigast?

– Det är nog att få upp lönen. Vi lärare har pluggat länge jämfört med den lön vi får.

Var hämtar du ny energi?

– Hos mina barn och i musiken. Musiken är en del av mitt liv, jag lyssnar på musik hela tiden.

FERNANDO BRITO

Ålder: 46 år

Gör: Lärare i idrott och hälsa i årskurs F–6 på Bergfotenskolan i Tyresö

År i yrket: 15 år

Bor: Tyresö

Familj: Fru och tre barn

Fritid: Skriver låtar, lyssnar på musik, tränar på gym, är gruppinstruktör i bland annat aerobics och zumba

Kuriosa: Deltog i melodifestivalen 2003 med egna låten ”No dudes en llamarme” (Tveka inte, hör av dig)

Hemsida: nando.se

Tipsa oss!

Vet du någon lärare som vill berätta om sin drivkraft i jobbet? Kanske du själv?
Mejla till
mivida@lararforbundet.se.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com