»Fortsatt behov av teaterlärare«

Flera gymnasier har lagt ner sina teaterprogram de senaste åren men Bengt Jönsson på lärarutbildningen tror att det trots allt kommer behövas utbildade teaterlärare.

30 okt 2015

Det är förvisso svårt att hitta siffror som visar exakt hur många estetiska program med teaterinriktning som lagts ner de senaste åren men en sökning på internet talar sitt tydliga språk. Uppsala kommun beslutade i våras att lägga ner de estetiska programmen med inriktningarna teater och dans från och med 2017 – och det är kommunen inte ensam om. I exempelvis Mora, Timrå, Östersund och Ulricehamn har liknande beslut fattats med bristande elevunderlag som huvudsakligt skäl.

Bengt Jönsson, enhetschef på ämneslärarutbildningen i teater på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet är dock optimistisk gällande framtiden för teaterlärarna som utbildas där.

– Även här i Göteborgsregionen kan vi se att de estetiska programmen på gymnasiet minskar men det finns trots allt ett behov av utbildade teaterlärare, säger Bengt Jönsson. Han var också med och startade utbildningen 2011 – en utbildning som än så länge bara finns i Göteborg. På samma institution kan också redan yrkesverksamma lärare i teater validera tidigare utbildningar eller komplettera tidigare studier mot en lärarexamen – genom det så kallade VAL-projektet.

– Flertalet av våra programstudenter vill fördjupa sig i teaterämnet men de kan också kombinera teater med ett annat ämne, exempelvis språk. Ungefär en tredjedel av studenterna väljer att läsa tvåämnesvarianten där teater läses som andraämne, säger Bengt Jönsson.

Till sommaren tar den första kullen teaterlärare från ämneslärarutbildningen steget ut på arbetsmarknaden.