Fråga oss om jobbet

Fråga + svarHar du problem på jobbet – med exempelvis löner, villkor, utvecklingsmöjligheter, arbetsmiljö och stress? Skicka din fråga till oss så kan du få råd och stöd av olika experter. Vill du så kan du vara anonym. Mejla oss på grundskolan@lararforbundet.se

31 jan 2019

Trött på att arbeta heltid

På grund av en omorganisation så trivs jag inte längre så bra på min arbetsplats och tycker dessutom att dagarna är för långa. Jag arbetar heltid men skulle önska att få gå ner till 75–80 procent. Hur ser mina chanser ut?

/Emelie

Svar: Det finns två anledningar som ger rätt att gå ner i tid – föräldraledighet och ledigt för studier. I övrigt har du ingen laglig rätt, men eftersom det är upp till chefen att säga ja eller nej kan du ju alltid ansöka om tjänst­ledighet, men du ska inte räkna med att få den beviljad. Var noga med att ansöka om tjänstledighet så att inte den heltidstjänst du har omvandlas till en 75-procentig tjänst. Förutsättningarna kan ju ändras så att du vill gå tillbaka till heltid.

/Anders Öberg, ombudsman på Lärarförbundet

Måste jag ta med egen mat?

Då det inte finns någon elev hos oss som är glutenintolerant påstår rektor att de inte är skyldiga att erbjuda ett glutenfritt alternativ. Måste jag börja ta med egen mat när jag äter med elever?

/Anna

Svar:  Om du har som schemalagd arbetsuppgift att äta med barnen måste arbetsgivaren stå för maten och alla kostnader kring den, även special­kost. Ingen ska behöva betala för att utföra en beordrad arbetsuppgift. Om arbetsgivaren hävdar motsatsen bör du driva frågan med stöd av din fackliga avdelning. Om det är ett eget val att äta tillsammans med eleverna är det annorlunda. Då är det lämpligast att man äter sin egen lunch på sin egen lunchrast om arbetsgivaren inte kan erbjuda specialkost.

/Per Edberg, förtroendevald och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Umeå

Vem betalar mina hörselproppar?

Jag funderar på att skaffa specialanpassade hörselproppar i jobbet. Vilka regler gäller för att få propparna bekostade av arbetsgivaren? Behövs läkarintyg?

/Robert Z, fritidspedagog

Svar: Alla som jobbar i bullriga miljöer där det genomsnittliga värdet under en arbetsdag överstiger 80dB ska få tillgång till hörselskydd.I skolan är ljudmiljön ofta mer komplex eftersom det kan bullra och slamra i perioder. Som arbetstagare ska du få information om riskerna med buller. Börja med att prata med din arbetsgivare och se till att det görs en undersökning av arbetsmiljön och en riskbedömning av ljudnivån. Om slutsatsen blir att du behöver hörselskydd ska arbetsgivaren bekosta dem.

/Johanna Bengtsson Ryberg, sakkunnig på buller på Arbetsmiljöverket