Friskolor ger ­högre betyg

AktuelltFriskolor ger generösare betyg än kommunala skolor – framför allt i estetiska och praktiska ämnen, enligt en färsk rapport.

av Sebastian G Danielsson
25 sep 2018
Foto: Istockphoto

Studier har tidigare visat att friskolor sätter högre betyg än kommunala skolor, men dessa har främst gällt kärnämnen. I en rapport från Institutet för näringslivsforskning (IFN) har nationalekonomen Jonas Vlachos nu även granskat betygsättningen i estetiska och praktiska ämnen. Han konstaterar att skillnaderna till och med är ännu större i dessa.

Jonas Vlachos har inte kunnat hitta en förklaring till varför det är så. En tes han hade var att betygen skulle kunna påverkas om friskolorna har speciella inriktningar för till exempel estetiska ämnen, men så var inte fallet med de skolor som undersöktes. Betydande skillnader kvarstår även när han väger in elevernas socioekonomiska bakgrund.

De återstående förklaringarna är, enligt Jonas Vlachos, att friskolorna antingen lockar till sig elever som presterar bättre i estetiska och praktiska ämnen eller att skolorna helt enkelt sätter generösare betyg. Läs rapporten Trust-based evaluation in a market-oriented school ­system på ifn.se.

Källa: Lärarnas tidning, Dagens Arena