Läs senare

Fritidshemmets dag!

När våren var sprickfärdig firades årets Fritidshemmets dag. Här ett axplock från pigga, stojiga, glada och busiga deltagare som visar upp vad meningsfull fritid innebär, för varandra men också för allmänheten. Kanske en och annan politiker också fick upp ögonen. Nästa år är det dags igen, tisdagen den 7 maj.

15 okt 2012

Skellefteå 
 

Ett säkert vårtecken …

”Många fritidshem i samarbete med lokala föreningar bidrog till att solen lyste än starkare över Nordanå grönområde när vi firade för fjärde året i rad. Att synliggöra fritidspedagogiken på fritids är en utmanade och stimulerande uppgift för oss pedagoger.

– Det är som en cirkus, sa en elev till sin mamma.

– En cirkus av lärande och glädjen i gemensamma upplevelser, kanske en fritidspedagog skulle ha fyllt i.

På området kunde man bland annat titta på en konstutställning, eller delta i Fångarna på fortet och prova på avslappningssagor samt barnyoga. Det bakades stompa på murrikka, frön planterades och ett fältsjukhus fanns uppsatt för rollekar. Slarviga familjen lektes, popcorn poppades och raketer sköts upp. Man kunde också prova på hopprepshoppning och dockteater.

Föreningslivet var inte heller sena med att visa exempel på meningsfull fritid för eleverna när de blir äldre. Där fanns representanter från en fotbollsklubb, jujutsu, civilförsvarsföreningen med ”hitta vilse-stig”, hästridning samt cheer-leading.”

 Sara Hedlund, fritidspedagog på Ursvikens fritidshem
 

… och en magisk kväll

”I vår kommun är fritidshemmen lite utspridda, så det är vanligt att de firar på ’hemmaplan’ så att säga. Men i centrala stan var det i år ett tiotal fritidshem som var tillsammans. Det var rejält med folk, stora som små, det var säkert flera hundra besökare.

Dessutom pågick ett skolråd på Nordanå, ’picnick-parken’, med många politiker, föräldrar och tjänstemän från förvaltningen och de kom även ut till grönområdet där vi var.

Minglet som jag såg med alla besökare, samtalen, möten, lusten och glädjen, variationen av upplevelser … det gjorde det snudd på magiskt för min del. Solen valde att komma fram dessutom, lördagen innan var det snöstorm!

Det var ju ett stort och gediget firande, av lärandet och utvecklingen hos eleverna och pedagogernas fantastiska arbete med det.”
 

Helena Åhman, utvecklingspedagog, Skellefteå kommun


Hylte

Vårrus med medalj

Vårt fritidshem ligger i Torup, i Hylte kommun fem mil öster om Halmstad. Utifrån årets tema Lära leva utvecklas har vi haft ett hälsoprojekt under tre veckor. Under den perioden har vi fokuserat på att äta nyttigare mellanmål än vanligt, haft yoga, inrättat en spa-avdelning och haft aktiviteter där vi rört oss extra mycket. Som final sprang vi ett härligt vårrus runt vår sjö. Vi firade dagen tillsammans med Torups skolas idrottsförening och vid målgången fick alla medalj. Efter loppet fick alla kasse med dricka, banan, macka och kexchoklad.

Lotta Petersson förskollärare, Gunn Hilton Grimberg förskollärare, Ingrid Bengtsson fritidspedagog, Pernilla Eriksson förskollärare, Susanna Birgersson fritidspedagog


Solna

Soligt, roligt

De kommunala fritidshemmen firade i Skytteholmsparken i hjärtat av Solna, för tredje året i rad med över 1 000 barn. Temat var kamratskap och lära, leva, utvecklas!

Aktiviteterna var många: basket, fotboll, ansiktsmålning, massage, asfaltsmålning, spökboll och samarbetslekar. Alla barn fick macka och varsin stor kanelbulle till mellanmål. Som avslutning gick vi i parad, sjöng om fritidshem och spelade på hemmagjorda instrument. Kommunens fritidshemssamordnare sa några ord till alla och släppte sen upp ett knippe ballonger. En ballong per 100 barn som deltog i firandet i parken.

Fritidshemspersonalen i planeringsgruppen har förberett arbetet genom att söka polistillstånd, haft kontakt med fotbolls- och basketspelare som kom till parken, köpt in bullar mycket annat. Eleverna slutade skolan tidigt denna speciella dag, och grundskollärarna följde med till parken och deltog i firandet. En del Solnapolitiker, förvaltningschef och Lärarförbundets ordförande i Solna kom också dit.

Solveig Samuelsen, Granbackaskolans fritidshem


Strövelstorp

Samarbete över gränserna

I Strövelstorp, mellan Helsingborg och Ängelholm, firade fritids och fritidsklubben med en gemensam tipspromenad. Efteråt fick barnen skriva på målade papper vad de tycker är bäst med vårt fritidshem, som vi sedan satte upp på väggen i hallen. Vi avlutade dagen med hembakade kanelbullar! Det var roligt att se hur alla barnen samarbetade, från sexåringar till tioåringar.

Linda Strömbrink, fritidsklubben


Kävlinge

Hamburgergubbar grillade

”Vi är två fritidshem, Asken och Boken och fritidsklubben Eken på Olympiaskolan i skånska Kävlinge. Vi har 150 barn inskrivna på fritidshemmen. Vi firade dagen genom att gå till idrottsplatsen Högalid där vi sprang Olympiamaran och fick fina hemmagjorda medaljer. Boulegänget med Carsten Rosqvist i spetsen spelade och inspirerade barnen.

Vi hade några treor som inte var så sugna på att delta i våra aktiviteter så de blev hamburgergubbar istället. De grillade och serverade och skötte det jättebra. Det blev medalj för dem också. Efter en trevlig dag gick vi tillbaka till fritids med ett glatt men lite trött gäng.”

Berit Galbe


Lund

Lajvmusik och sång

Vi är cirka 30 pedagoger som har haft ett nätverk tillsammans på Norra Fälade. En del av vårt nätverkande har kretsat kring Fritidhemmets dag, våra fritidsavdelningar är fördelade på fyra olika skolor i området.

Uppskattningsvis träffades 500 barn och pedagoger på en gröning i området. Det blev först ett litet tal av en av rektorerna. Därefter spelade vi lajvmusik och sjöng gemensamma sånger som vi tränat på innan. En av pedagogerna, samt ovan nämnda rektor, kompade på gitarr. Sen kom gruppen ”Bleckhornen” och spelade och sjöng för barnen. Till en del av det uppträdandet fick barnen blåsa såpbubblor. Dagens överraskning till barnen blev ett besök av glassbilen. Det hela avslutades med att vi ropade

HHHEEEEJJJJ! till alla andra fritidshem i staden. En lyckad tillställning som dokumenterades av lokaltidningen veckan därpå.

Annette Olsson, fritidspedagog på Ladugårdsmarken skola i Lund.


Båstad

Varsågod – prova på!

På Förslövs skolas fritidshem i Båstads kommun finns avdelningarna Solrosen, Rosen och Virvelvinden där 90 elever från förskoleklass till årskurs fem är inskrivna.

Vi valde att ha en ”prova på-dag” med sex stationer med olika aktiviteter, med en pedagog vid varje ställe samt ett par som filmade och fotograferade och såg till att schemat för dagen flöt. Barnen delades in i grupper, tolv barn i varje. De äldre eleverna fick vara gruppledare och ansvarade för tidtagning.

Stationer: Frisör/ kojbygge, Bygge med klotsar, Handmålning/göra egen fritidshemmets dag-vimpel, Såpbubblor/sandlådelek, Cykelverkstad/bana, Sport – innebandybanan/fotbollsplanen.

Avslutningsvis samlades alla vid vår grillplats, där vi grillade korv. Denna ”prova på-dag” uppskattades mycket av både elever och pedagogerna. Det visade sig vid utvärderingen att tiden på 15 minuter per station var alldeles lagom och det fanns en förväntansfull glädje att komma till nästa station.

Fritidspedagogerna på Förslövs skola

ur Lärarförbundets Magasin