Läs senare

Gamla nyheter blir som nya

På tal omMagnus Västerbro, författare och journalist, skriver om historiska nyheter i DN Kultur. Han gör också ett historiskt quiz.

28 mar 2019
Magnus Västerbro fick Augustpriset 2018 för Svälten: hungeråren som formade Sverige. Han föreläser just nu om boken runt om i landet.
Foto: Johanna Hanno

Varför satsar Dagens Nyheter på historiska nyheter och ett quiz?

– De tycker nog att det är en lucka i deras utbud. Historie­boomen är inte ny, den har egentligen funnits i flera decennier.

Vad ska du skriva om?

– Det jag tycker är spännande är sånt som ger inblickar i vardagslivet på något sätt. Om det handlar om krig vill jag att det ska handla om hur folk levde medan de krigade. Krig och död ger bra berättelser, men det ska inte stanna där. När man väl har fångat lyssnarna eller läsarna, kan man passa på att berätta en massa andra spännande saker.

Namn: Magnus Västerbro.

Ålder: 47 år. 

Yrke: Författare och journalist, som ägnar sig åt populärvetenskaplig historia.

Hur föddes ditt eget intresse för historia?

– Skolämnet har jag diffusa minnen av, men i högstadiet började jag spela rollspel som utspelade sig i en slags medel­tida mytvärld. Då började jag läsa massor om drakar, spöken och häxor, det var så det började.

Vad tänker du om historie­ämnet i skolan?

– Jag kan inte ge lärarna några råd, men jag tänker att man vill veta vad människor är. Bredda bilden. Ta in psykologi och filosofi, ta in frågor om vad det har betytt att leva, i olika tider.

Din bok Svälten handlar om svältåren i Sverige 1867–1869.  Vad kan den ge elever i dag?

– Vi har samma problem och frågor i dag. Hur ska man hantera fattigdom? Hur gör man för att hjälpa människor i nöd? Vilka krav kan man ställa på de enskilda och på samhället? Genom att titta på dåtiden får man en bild av hur människor agerar i kristider.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com