Glädjen och musikens kraft

KrönikaAtt spela trummor i takt, samtidigt, kräver samarbete, respekt och lyhördhet – en träning i värdegrunden, skriver Carolina Kjellstrand.

av Carolina Kjellstrand
28 mar 2019
Carolina Kjellstrand, musiklärare och förstelärare vid Gluntens Montessoriskola i Uppsala.

Nyvakna och lite bleka samlas eleverna för veckans första lektion. Efter en kort uppstart strömmar This Love av Maroon 5 ur högtalarna och eleverna är med på trummor. Fjärdedelskomp, åttondelskomp och sen över till riden. Vissa spelar på trasmattebeklädda pallar för att dämpa ljudet, medan andra sitter vid trumseten. När låten är slut pratar de två och två om vilket moment som var svårast och försöker ge varandra hjälpande tips.

Efter det en ny låt att förhålla sig till. Öronen spetsas och eleverna anpassar sig snabbt till den nya utmaningen. Oavsett trumset eller pall så spelar alla, hela tiden. Måndagströttheten är utbytt mot en kämpaglöd och det ger resultat. Eleverna har egentligen inte pratat så mycket med varandra men de har alla just deltagit i ett stort lagarbete. 21 trummisar som spelar i takt, samtidigt!

Sen är det dags för gemensam sång. Energinivån skruvas upp ytterligare. Tvåstämmigt i refrängen. Lite svajigt till en början men sen lyfter det. Inte heller nu pratar de med varandra men samarbetet och glädjen dem emellan är omöjlig att missa.

Plötsligt slår mig tanken att det här ju är en värdegrundsövning. De övar samarbete, lyhördhet och respekt. Att klara av att spela tillsammans med andra, eller att hålla en sångstämma, förutsätter att du kan anpassa det egna spelet samtidigt som du lyssnar in övriga gruppen. Att lyssna till kompisens funderingar över vad som är svårt och sen ge schysst feedback är att visa respekt.

Det ger en genuin glädje hos eleverna – över att klara av det egna och att samtidigt få vara del i det stora. När eleverna lämnar salen glada och energiska förstår jag att vi just övat så mycket mer än deras förmåga att musicera. Och jag förundras över att jag får vara med och bevittna musikens kraft, varje dag.

Musikprojekt jag ser fram emot:

1. Musikdioramas
  2. Dystopi & Utopi