Läs senare

”Greta har satt i gång någonting stort”

AktuelltHallå där, Jonas Hugosson, som har klimatstrejkat varje fredag sedan valet!

av Sebastian G Danielsson
28 mar 2019
28 mar 2019
Jonas Hugosson är SO-lärare i årskurs 7–9 på Ösby skola i Värmdö kommun.

Du har klimatstrejkat utanför riksdagen varje fredag sedan före valet. Berätta!

– Jag är klimatengagerad sedan lång tid tillbaka och kände att jag ville återkomma till det nu när barnen är stora. Jag fick höra om Greta Thunbergs engagemang och ville se om jag kunde stötta det. Jag sitter där på förmiddagarna och ibland har jag tagit ledigt för att kunna vara med hela dagen.

Har ni någon påverkan?

– Greta har satt i gång någonting stort, det ser vi i Bryssel, Tyskland, Australien, England och Sverige. Politikerna går ju förbi här. De som bryr sig känner peppning, att de lättare kan lyfta fram sina positioner i riksdagen. Jag tänker att vi påverkar med små steg.

I en debattartikel i Lärarnas tidning kräver ni att skolor ska ta ett större ansvar i klimat­krisen. Varför?

– Jag är ju SO-lärare och undervisar om klimathotet, men det måste bli tydligare i hela skolan. Man måste lyfta att det är en kris och alla lärare behöver undervisa om det. Det handlar om att visa hur läget är, men också om att ge hopp och visa att det finns sätt att lösa krisen på.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com