Guldet finns i tystnaden

KrönikaUnga människor uppmanas att tala och ta plats, både i skolan och utanför den. Men att gå på djupet i en tanke kräver tystnad. Det behöver eleverna öva, skriver Terese Cannehag Berglund.

av Terese Cannehag Berglund
31 jan 2019
Terese Cannehag Berglund är lärare 1–7 i svenska, engelska och SO i Midsommar­kransens skola, Hägersten.
Foto: Joel Nilsson

Vi befinner oss i en tid när det är viktigt att synas och höras. Våra elever har förebilder som tar plats i sociala medier och pratar högt och frispråkigt. Skolan uppmuntrar elever att ta plats på scenen och vi lägger stor vikt vid att alla ska klara av att stå inför grupp. Vi avsätter lektionstid för att diskutera och debattera.

Talföra individer har ofta ett naturligt övertag i dessa sammanhang. Andra hakar ibland på kompisens resonemang av bara farten. Kanske utan att hinna tänka efter. Hur hanterar vi det?

Att gå på djupet i en tanke kräver faktiskt tystnad. Lugn. Ett fokus som i de flesta fall behöver övas upp. Att reflektera över vad jag som individ verkligen känner, tycker och vill kräver tid och övning. Under mina 20 år som lärare tycker jag att det blir svårare och svårare att hitta den luckan av kontemplation i skol­vardagen. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Men ibland får jag känslan av att tystnaden i sig nästan skapar oro hos barn. Tystnaden är ovan.

I min nuvarande klass har vi skriftlig reflektion varje vecka. Jag skriver några aktuella frågeställningar på tavlan, men sedan är ”texten fri”. Eleven kan själv avgöra vad som är relevant att skriva i sin bok. Varje elev får alltid skriftlig respons av mig. När vi började hade många ingenting att skriva. Vartefter terminen har gått har mer och mer skett.

Flera ganska tysta elever visar ett stort register av tankar. Jag tror inte att jag hade fått syn på det om jag inte krävt denna tystnad och detta fokus en stund varje vecka. Skrivtiden i sig har vi också kunna utöka när veckorna har blivit fler. Vi övar upp oss helt enkelt.

Ett välkänt citat av Astrid Lindgren lyder: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Att kunna fantisera är en fantastisk egenskap. Att få fantisera utan att andra styr dina tankar kräver att du får vara i din egen lilla värld en stund. Utan andras påverkan.

Ibland stämmer det kanske att ”tala är silver, men tiga är guld”.

Tre böcker jag gillat 2018

1. Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri.
  2. Rymlingarna av Ulf Stark.
  3. Svälten av Magnus Västerbro.