Ingår i temat
Källkritik
Läs senare

Håll koll på troll och fejkade nyheter

KällkritikVar tredje svensk har svårt att urskilja vad som är sant eller falskt på nätet. Här får du tips och idéer som hjälper både dig och eleverna att vässa er källkritiska förmåga. Spela ett spel, läs en bok, häng med Bamse, se ett program och testa era kunskaper. Håll kollen på trollen!

18 maj 2018

Bibliotekariens bästa tips

Maria Heimer, Årets skolbibliotekarie 2008, berättar om hur man kan använda böcker och hemsidor för att väcka elevers nyfikenhet kring inform­ationssökning, källkritik och upphovsrätt. Här finns tips på barnlitteratur, länkar, appar och andra digitala verktyg samt förslag på lämpliga användningsområden. Boken vänder sig bland annat till lärare i fritidshem.

Källkritik i undervisningen – teori och praktik åk 1-3, Maria Heimer (Gothia fortbildning, 2017)

 

Sant och falskt med Bamse

Det går ett rykte om ett monster i Mörka skogen, men vem är egentligen källan? Bamse­redaktionen har gjort två serier som tar upp ryktesspridning och källkritik på nätet. Serierna har tagits fram i samarbete med internetforsk­aren Elza Dunkels och viralgranskaren Jack Werner samt elever på lågstadiet och gymnasiet. Tidningarna är slutsålda, men några av serierna och skolmaterial finns att ladda ner gratis på serieundervisningen.se. Bamseredaktionen jobbar med en specialtidning om källkritik för skolor och bibliotek som ska vara klar till hösten.

 

Fördjupning i fake news

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå, titeln på viralgranskaren Jack Werners nya bok är också ett äkta citat, hämtat från Facebook. Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning? Jack Werner granskar påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner och berättar om nätets påverkan på sanningen. Passar dig som vill fördjupa dig i fejkade nyheter, faktaresistens och hur internet gjort oss alla till publicister.

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, Jack Werner (Albert Bonniers förlag, 2018)

 

Spel för sanningssökare

Jakten på sanningen är ett kombinerat bräd- och nätspel från 9 år som skärper den kritiska delen av hjärnan. Deltagarna använder nätet för att söka svaren på frågorna i syfte att kolla trovärdigheten hos olika källor och lära sig ställa rätt frågor. Spelet, som är kostnadsfritt och framtaget av den ideella organisationen Surfa Lugnt i samarbete med Telenor, har haft en strykande åtgång men en nytryckning pågår. Läs mer och beställ på surfalugnt.se eller telenor.se

 

Foto: Sara de Remer

Sök svar med hunden Kjell

Vad, vem, varför, hur och när? I Utbildningsradions serie Hur vet du det? får eleverna lära sig att använda de fem källkritiska superfrågorna. Till sin hjälp har de Jenny som börjat vlogga om hundar och hennes källkritiska hund Kjell. Avsnitten tar bland annat upp vad en källa är, hur man googlar och hur man kan ta reda på om något är sant eller bara ett rykte. Se mer på urskola.se

Internetstiftelsen i Sverige, IIS

För att möta de nya kraven i ­läroplanen om digital kompetens, har Internetstiftelsen i Sverige IIS, tagit fram Digitala lektioner, ett sprillans nytt lektionsmaterial med övningar i källkritik för årskurs 1 till 9. Här får eleverna en introduktion till källkritik och hjälp att värdera vad som är sant eller falskt. För de yngre barnen utgår övningarna ofta från bilder.

iis.se

Nosa på nätet

Nosa på nätet är ett utbildningspaket som ger en introduktion för de yngsta barnen i källkritiskt tänkande, hur man tolkar budskap och blir en medveten medieanvändare. I paketet ingår bland annat sagoboken Superundersökarna och en lärarhandledning med tips på övningar och lekar. Här finns också diskussionsfrågor som passar föräldramötet. Materialet är framtaget av Statens medieråd i samarbete med Skolverket.

statensmedierad.se Sök på Nosa på nätet

Lilla viralgranskaren

En sajt riktad till elever från 6 till 18 år med skolmaterial, lärarhandledning och lektioner. Har tagits fram i samarbete mellan Metros Viralgranskaren och skolprojektet Nätsmarta i Sandviken.

metro.se/lilla-viralgranskaren

MIK för mig

MIK för mig är ett digitalt utbildningsmaterial, även det från Statens medieråd. Verktyget består av lektioner om bland annat näthat, källkritik, sociala medier, vinklade budskap och konspirationsteorier.

statensmedierad.se Sök på MIK för mig.

Kolla källan

Under rubriken Kolla källan har Skolverket samlat en mängd undervisningsmaterial som kan inspirera till arbetet med källkritik. Här finns också länkar till forskning samt artiklar om hur andra lärare arbetar med källkritik och upphovsrätt.

skolverket.se Sök på Skolutveckling, Resurser för lärande, Kolla källan.

Mikoteket

Spelar det någon roll hur vi ställer frågan när vi söker på nätet? Får man olika svar beroende på hur man frågar? Mikoteket är en ny webbsida med kursmaterial om sökteknik och digital källkritik. Pedagogiska texter varvas med konkreta uppgifter och diskussionsfrågor. Innehållet vänder sig till vuxna och elever från årskurs 7.

mikoteket.se

Mer ur temat Källkritik (5)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com