Läs senare

Håll kontakten via appen

UppkopplatWhatsapp är inte bara en mobilapp för att skicka sms. Det är även ett bra och kostnadsfritt verktyg för att snabbt hålla kontakten med kollegorna, föreningsstyrelsen, klassen – eller någon annan mindre grupp.

23 Jan 2017
Håll kontakten via appen
Illustration: Spektra

När den smarta mobiltelefonen slog igenom växte intresset snabbt för olika sms-appar. Med exempelvis Whatsapp gick det plötsligt att skicka textmeddelanden över internet, och till en början lockades användarna framför allt av att det var gratis.

I dag ingår fria sms i många mobilabonnemang, men det finns ändå saker som Whatsapp gör mycket bättre. En av de stora fördelarna är möjligheten att skicka meddelanden till hela grupper. För medan sms huvudsakligen är en tjänst för kommunikation mellan två personer passar Whatsapp perfekt även för gruppkommunikation.

Som lärare kan man exempelvis skicka snabba meddelanden till samtliga kollegor med en Whatsapp-grupp. På samma sätt går det att skapa grupper för klassen, fack­styrelsen, den lokala idrottsföreningen eller den egna familjen. Ja, det går givetvis också att skapa tillfälliga grupper, till exempel för ett enskilt projekt eller för en skolresa.

Och till skillnad från sms är Whatsapp inte begränsat till textmeddelanden. Det går även att skicka bilder, filmer och dokument – liksom att visa en plats på kartan.

Whatsapp är knuten till ditt mobilnummer, och det går bara att kommunicera med personer som finns i mobilens kontaktlista – och som också har installerat Whatsapp. Det gör att du slipper reklam och andra ovidkommande meddelanden. Du behöver inte heller registrera något konto eftersom ditt mobilnummer är din identitet.

Whatapp ägs visserligen sedan 2014 av Facebook, men drivs som en självständig tjänst utan något krav på Facebook-inloggning.

Facebook har dessutom en egen app som heter Messenger och som fungerar på ungefär samma sätt. Nyligen startade Google ytterligare en konkurrent som heter Allo, och andra populära tjänster är Viber, Skype, Kik och Apple Facetime. Alla fungerar på samma sätt, och vilken man väljer är mest en smaksak.

Här visar vi hur du kommer igång med Whatsapp. Konkurrenterna har ungefär samma upplägg.

Så kommer du igång med Whatsapp

  1. Installera. Ta fram mobilen och öppna Google Play (Android), App Store (Iphone) eller Windows Store (Windows). Sök efter Whatsapp och välj Installera.
  2. Registrera. Första gången du startar Whatsapp måste du ange ditt mobilnummer. Appen kommer att bekräfta detta nummer, så det är viktigt att du skriver rätt siffror. Om du byter mobil sker den här identifieringen igen, men om du har kvar samma mobilnummer behåller du din Whatsapp-identitet. Om du byter nummer får du däremot ett nytt Whatsapp-konto.
  3. Skicka text. För att skicka ett meddelande trycker du på Kontakter och letar upp personen i mobilens kontaktlista. Genom att peka på ett namn startar du en ny konversation, och allt ni skriver sparas som en lång konversationstråd. Dessa lagras under rubriken Chattar. Du skriver texten i inmatningsfönstret längst ner – och föredrar du att skicka ett ljudmeddelande är det bara att trycka på mikrofonen och prata.
  4. Skicka bilder. För att skicka bilder, dokument, platsangivelser eller något annat väljer du gemet högst upp till höger. Du kan även starta ett röstsamtal med ikonen som ser ut som en telefonlur. Whatsapp fungerar då precis som en vanlig telefon – fast utan kostnad.
  5. Skapa grupp. Du skapar en Whatsapp-grupp genom att trycka på pratbubblan uppe till höger och välja Ny grupp. Markera deltagarna och ge gruppen ett namn. Att kommunicera med en grupp fungerar på precis samma sätt som när du chattar med en enskild person.
  6. Tysta gruppen. Vill du slippa se vad som händer i en jobbgrupp under semestern är det bara att öppna konversationen och trycka på inställningsknappen högst upp till höger. Genom att välja Tyst slår du av alla aviseringar. Du är alltså kvar i gruppen och kan följa diskussionen – men du slipper se när det kommer nya meddelanden. Vill du helt gå ur en grupp väljer du Mer under inställningsknappen och klickar på Lämna grupp.
  7. Använd datorn. Många tycker det är enklare att skriva text på datorn än på mobilen. Lyckligtvis finns det en smart genväg för att få Whatsapp i datorn. Surfa bara till web.whatsapp.com i valfri webbläsare. Första gången måste du även öppna appen i mobilen och välja inställningsknappen högst upp till höger. Klicka på WhatsApp Web och håll upp telefonen mot datorskärmen för att skanna den kod som visas. När det är klart kommer du åt Whatsapp även från datorn.

ur Lärarförbundets Magasin