Hallå där …

... Elaine Eksvärd, debattör, författare och föreläsare!

04 sep 2019
Foto: Jesper Anhede

Du vill införa obligatorisk undervisning med integritets­övningar i skolan? Berätta!

– För min del är det lika självklart som att vi har brandövningar i skolan. Alla barn ska veta vad sexuella övergrepp är och vad de ska göra om de blir utsatta. Ett ytterligare sätt att få kontroll över den här situationen är att göra regelbundna anonyma undersökningar på skolorna. I dag visar statistiken att ett av fem barn i Sverige blir sexuellt utnyttjade innan de har fyllt 18 år, så vi borde vara högst angelägna om att rädda de här barnen.

Hur tänker du att den här undervisningen ska gå till?

– Ett sätt att arbeta med det här rent praktiskt skulle kunna vara att lärarna viger en del av sin undervisning till att spela upp en film om integritet.

Hur menar du då?

– Jag är ingen pedagog. Jag är en retoriker som tycker att integritetsövningar bör vara obligatoriska. Lärarna vet bäst själva hur det här arbetet skulle kunna genomföras.