Hallå där, Jenny Klefbom …

... barnpsykolog som jobbar på skolor!

av Sara Djurberg
16 okt 2019
Jenny Klefbom.
Foto: privat

Varför måste man sätta ner foten direkt när barn säger kränkande saker till varandra?

– Att bli kallad taskiga saker får samma effekt som att utsättas för våld när det systematiseras. Om ett kränkande språkbruk får fäste i en grupp så kan konsekvenserna bli att man lägger grunden för en övergreppskultur, i slutändan misshandel och våldtäkt.

Vad ska man göra?

– Det absolut viktigaste är att alla är engagerade. Skolan behöver ha en tydlig värdegrund och regler för vad som är okej och inte okej. Oavsett om man jobbar i matsalen eller är lärare ska man ta tag i saker när de börjar. Om man ser barn kalla varandra kränkande saker får man inte vända bort blicken. Ta mötena med föräldrarna och samtalen med eleverna på en gång.

Kan det vara svårt att veta om det är en ”skämtsam” jargong?

– ”Jag bara skojade” är den vanligaste ursäkten hos barn och tonåringar. Till och med att de lägger skulden på mobb­offret: ”Tog du åt dig? Vad känslig du är!” Vad som är ett skämt är något som alla barn behöver ha samtal med vuxna om.