Läs senare

Hallå där, Ingela Hansson!

Hallå där!I höstas anordnade du och två and­ra hem- och konsumentkunskapslärare, Jeanette Pilkrog och Malin Rödin, en tvådagars EdCamp på Fuxernaskolan i Lilla Edet. Berätta, vad är en EdCamp för något?

25 Feb 2018
Ingela Hansson, lärare i hem- och konsumentkunskap på Fuxerna­skolan i Lilla Edet.

– En EdCamp är som ett knytkalas där lärare, i det här fallet lärare i hem- och konsumentkunskap, fortbildar sig genom att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper till varandra. Konferensen är gratis men deltagarna får betala resa, boende och mat själva.

Varför stod Lilla Edet värd?
– Det började för två år sedan med en EdCamp i Visby under höstlovet. Vi fick höra talas om den via Facebookgruppen HK-portalen och fick förmånen att vara med. Det var helt fantastiskt. Året efter tog några lärare i Hjo över stafettpinnen och 2017 gick den vidare till oss. Det är förstås ganska mycket jobb att ordna ett sådant här arrangemang men vi var rädda att alltsammans skulle rinna ut i sanden om ingen tog tag i det så vi lovade redan i Hjo att vi skulle ordna nästa konferens.

Hur blir det i år då?
– Än är det ingen som har tagit över stafettpinnen så det ska bli väldigt spännande att se om det blir något.

Är det någon som är intresserad är det bara att kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur man gör.

Hur skiljer sig en EdCamp från en vanlig betalkonferens?
– En EdCamp består mest av work­shops och inte av så många före­läs­ningar. Vi hade visserligen bjudit in en forskare och några studenter från

Göteborgs universitet som höll miniföreläsningar, men mest går det till så att alla som vill prata om något skriver upp det på en tavla och sedan samlas man i grupper tillsammans med andra som vill prata om samma sak. Det kan handla om allt från olika lektionsupplägg till vilken lärobok som är bäst.

Vad är ditt omdöme efter att ha deltagit i tre EdCamp?
– Jag kan inte nog betona hur givande jag tycker att de här konferenserna har varit. Man känner att man utvecklas så mycket när man träffar kollegor från andra kommuner.

Läs mer: På edcamp.se kan du lära mer om vad en EdCamp är.

ur Lärarförbundets Magasin