Läs senare

Hallå där Jessica Händel,

som är fritidspedagog och arbetar på Min kollega för Lärarförbundet.

18 dec 2015


Vilka är de vanligaste frågorna?– Jag skulle säga att de handlar om arbetsbelastning och planeringstid. Många undrar varför Lärarförbundet inte jobbar för att få in planeringstid i ett nationellt avtal, men jag säger att det ibland kan vara lättare att få in det lokalt. Många lokalavdelningar har faktiskt lyckats nu och jag hoppas att det blir fler och fler. Det är inte lätt att säga något generellt, det gäller att se på vilket ansvar man har; men min känsla är att det är lättare att få planeringstid för sina ämnen i skolan än i fritidshemmet.

Vad har du för tips om arbetsbelastning?

– När det gäller arbetsbelastningen undrar många vad de ska göra när det blir för mycket och redan har testat att prata med rektorn. Jag brukar säga att det ändå är viktigt att prata med rektorn och att man kanske kan komma med någon idé själv om hur man ska lösa situationen. Man sitter nog ofta inne med en lösning själv.

Är det många som frågar om legitimationen?

– Ja, det är ganska vanligt ock­så. De flesta frågar vad de skulle kunna få legitimation i, de flesta som kontaktar mig är inte sura på att det inte finns legitimation i fritidspedagogik.

Varför arbetar du med Min kollega?

– Jag har jobbat som fritidspedagog i 20 år, sedan augusti förra året i Söderköping, och även arbetat som ombud och facklig förtroendevald. Jag fick en fråga från Lärarförbundets regionkontor om jag kunde tänka mig att arbeta med detta och jag sa ja. Jag gör det helt ideellt.

ur Lärarförbundets Magasin