Hallå där, Mårten Sahlin!

av Sara Djurberg
26 Sep 2018
Mårten Sahlin, matematik- och NO-lärare på Romaskolan, Gotland.

Vad tycker du om att matematik får 105 mer timmar i högstadiet?

– För mig är det väldigt dubbelt. Som mattelärare borde jag bara jubla, men det saknas 70 000 lärare i Sverige och bristen är störst i matematik och NO. Att i det läget göra den här satsningen riskerar att tvärtom sänka kvaliteten på undervisningen.

Hur menar du?

– Följden blir att vi kommer att få fler obehöriga lärare i matematik. En skola som har fyra matematiklärare i dag kommer att behöva fem. Och redan nu får vi i princip vara glada om vi kan få folk som över huvud taget vill vara i klassrummet. Men bortsett från lärarbristen tycker jag att det är bra att man tar timmarna från elevens val, som kostar mer än vad det ger.

Vad ska man göra åt lärarbristen?

– Lärare är ett högkvalificerat yrke och högutbildade naturvetare behöver lockas med högre löner och en förbättrad arbetsmiljö.

Hur kommer fler timmar att påverka dig konkret?

– Det borde innebära att jag får mer tid med varje elevgrupp, därmed färre elevgrupper i min tjänst, och det är jättepositivt.

Fotnot:

Även idrott och hälsa får fler timmar (100 ) i grundskolan från nästa höst.