Läs senare

Han ger inblick i köttindustrin

Att stycka en kyckling blev en väg för Sebastian Jäderås att få in frågor om djurhållning, hälsa och ekonomi i undervisningen. Inspiration får han genom att lyssna på olika poddar.

04 maj 2016

Vad är din drivkraft?– För mig är det viktigt att ge eleverna kvalitet, riktigt bra undervisning. Ämnet hem- och konsumentkunskap är så litet och då gäller det att vara noga med det man lär ut. Det gäller att prioritera och vissa saker måste man kanske välja bort. Att sjuda korv i tre lektioner är inte det jag vill lägga tid på.

Nyligen har ni styckat en kyckling. Hur gick det?

– Ingången var att få in ekonomi, mat och hälsa i en och samma uppgift. Men jag vill också att eleverna ska få se grunden i matlagning och diskutera etiska frågor kring djurproduktion.

– Jag vill lära eleverna att ta hand om en hel kyckling. Det blir billigare och de ser att kött inte växer ur några förpackningar i affären. Några elever blev lite vita i ansiktet och tyckte att det var läskigt.

Var hämtade ni kycklingen?

– Vi hade ett samarbete med en fågelproducent här i Halmstad. Hon har ekologisk uppfödning. Tanken var att hon skulle komma och prata om det men tyvärr fick hon förhinder. Eventuellt kommer hon till oss senare. Det här projektet skulle gå att utveckla mer. Om eleverna får se ett djur som är levande tror jag att de får mer respekt för köttkonsumtion och att det påverkar vad de kommer att köpa för typ av mat i framtiden.

Varför har du valt att komplettera din lärarexamen med hem- och konsumentkunskap?

– Jag är mycket intresserad av mat och hälsa och till viss del hade jag tröttnat på att undervisa i bild, som är mitt första ämne.

Hur hämtar du energi på fritiden?

– Genom att jobba halvtid behöver jag inte tänka så mycket på återhämtning. Jag är hemma med min tvååriga son ett par dagar i veckan. Jag undrar om jag verkligen skulle orka att jobba heltid med mentorskap och föräldrakontakter. Och så tränar jag thaiboxning ett par gånger i veckan och jag lyssnar mycket på podcasts om mat och hälsa. Det ger energi och inspiration i jobbet.

Är du lika intresserad av konsumentfrågor som av mat och hälsa?

– Nej, men jag försöker att göra de delarna bra så klart. Det finns mycket bra läromedel och filmer om konsumentfrågor som jag använder.

Vilken yrkesfråga tycker du är viktigast?

– Att inte ha för stora elevgrupper. Jag har jobbat med helklass och sett vilka konsekvenser det får. Kvaliteten och säkerheten blir sämre samtidigt som det blir svårare att uppnå målen. Nu har jag halvklass och det är väldigt stor skillnad.

Vad gör du om tio år?

– Kanske kommer jag att jobba eller ha jobbat på restaurang. Jag tror det är bra att byta yrke ibland och sedan kanske jag återkommer till skolan. Det är inte bra att gå för mycket i samma fotspår.

Sebastian Jäderås

Ålder: 37 år.

Familj: Fru och en tvåårig son.

Gör: Lärare i hem- och konsumentkunskap och bild.

Bor: Halmstad

År i yrket: 14. Lärare i bild sedan 2002 och nyutexaminerad i hem- och konsumentkunskap genom Lärarlyftet.

Fritid: Matlagning, thaiboxning och umgås med kompisar. Samlar på konst.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com