Läs senare

Han peppar eleverna att röra sig mer

28 feb 2017

Tomas Andersson

Ålder: 44 år.
Familj: Sambo,
ett barn och två bonusbarn.
Bor: Sandviken.
Gör: Utbildad 1–7 lärare i idrott och hälsa, SO och svenska, undervisar
i idrott och hälsa i årskurs 4–5 och är klasslärare i årskurs 4 på Murgårdsskolan i Sandviken.
År i yrket: Drygt 10 år.
Fritid: Åker skidor och långfärds­skridskor, paddlar
och cyklar.

Vad är din drivkraft?
– Att få elever att utvecklas. Att få vara med på resan när de lär sig behärska nya saker. Jag följer förstås läroplanen, men det område som ligger mig själv närmast är friluftsliv så jag försöker få in ganska mycket av det. På senare år har jag även jobbat mycket med simning eftersom vi har många elever på skolan som inte kan simma.
Vad är utmärkelsen ”Årets Peppare”?
– Det är ett pris som kronprinsessparet har instiftat genom sin ideella organisation GEN-PEP. Det ska gå till någon person eller organisation som gjort något extra för att barn ska röra sig mer.
Varför blev du nominerad?
– Framför allt för att jag sedan snart ett år har infört en stående fredagsträning i skolans idrottssal. Den är öppen för alla som har någon koppling till skolan – elever, föräldrar, syskon, kusiner, lärare med flera. Vi håller på i två timmar och det brukar komma runt 50 personer. Vi tar fram alla gymnastikredskap som finns och sedan får alla använda dem precis som de vill så länge de följer säkerhetsreglerna. Till min hjälp har jag några äldre elever som gått skolidrottsföreningens ledarutbildning.
Varför gör du detta?
– Jag fick idén när Kalle Zackari Wahlström i tv­serien Gympaläraren sa att man inte behöver vänta på ett riksdagsbeslut utan kan ta tag i saker själv. Då började jag fundera över vad jag kunde göra för att få barn och unga att röra sig mer och kom på att det här kan jag göra. Det fick bli min bra sak. Idrottsrörelsen är inte för alla, det kostar pengar och man ska sälja saker, det fungerar inte för alla, så jag ville skapa ett alternativt spår. De flesta som kommer på min fredagsträning håller inte på med någon annan idrott men en del gör det. Det är en bra blandning.
Hur kändes det att bli nominerad till Årets Peppare?
– Det var väldigt kul att bli nominerad. Särskilt att en kollega har tagit sig tid att göra det. Och så var det smickrande att någon utanför vår skola tyckte att det jag gör är värt att uppmärksamma. Jag visste inget så det kom som en överraskning när Carolina Klüft ringde och berättade att jag gått vidare till final. Det var spännande att få gå på Idrottsgalan – jag har inte ens sett den på tv förut. Att jag inte vann känns helt okej, det är inget jag kan påverka. Jag är stolt och nöjd över att jag blev en av tre finalister.
Hur hämtar du energi på fritiden?
– Framför allt genom att umgås med familjen men också genom att jag gör egna tränings- och frilufts­aktiviteter.
Vilken yrkesfråga tycker du är viktigast?
– Att vi får fler behöriga lärare. På min skola är det ingen katastrof men överlag i kommunen finns det många obehöriga lärare. Det är ett problem i hela landet att det saknas utbildade lärare.
Vad gör du om tio år?
– Samma sak tror jag. Det hoppas jag i alla fall.

Tipsa oss!

Vet du någon lärare som vill berätta om sin drivkraft i jobbet? Kanske du själv? Mejla till mivida@lararforbundet.se.

 

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com