Läs senare

Har du provat att starta om?

av Emelie Bardon
02 maj 2018
02 maj 2018
Illustration: Tzenko Stoyanov

Have you tried turning it off and on again?« Sentensen är från tv-serien The IT crowd  och den första frågan it-supporten alltid ställer.  Saken är att det nästan alltid funkar. En vän till mig, som ofta får fungera datorsupport åt släkt och vänner, menar att just den frågan har förändrat hans liv.

Numera, när någon ringer för att be om hjälp, ställer han den alltid, med kommentaren: »Ring tillbaka om problemet kvarstår.« Ingen ringer tillbaka.

Ännu mer intressant är det att omstart inte bara fungerar på datorer, utan även på människor. Du vet de där dagarna när ingenting går som du vill? Gå och lägg dig tidigt! När du vaknar nästa morgon kommer allt att vara bättre.

Ännu mer intressant är det att omstart inte bara fungerar på datorer, utan även på människor.

Samma sak med konstnärliga processer. Kommer du inte vidare? Känns det helt omöjligt att ta nästa steg?  Stäng av och starta om.

John Cleese sa i en intervju en gång att det bästa en kan göra, när en har kört fast i sitt skapande, är att sova på saken. Ett annat sätt är att lämna arbetet för ett tag. Göra någonting helt annat. Ta en promenad utomhus. Gå till gymmet. Simma några längder. Ring din gamla moster. Ta en fika med en vän. Gå på bio. Stäng av jobbet helt. När du startar upp igen är allt nytt och fräscht.

Omstart är även applicerbart på elever. Precis som professionella utövare inleder de ofta sin kreativa process med massor av bra idéer och sätter i gång med stor iver. Och precis som professionella utövare kör de ofta huvudet rakt i väggen. De kommer ingenstans. De »kommer inte på något«. De blir irriterade och vill till slut ge upp hela sitt föreställnings-, utställnings-, eller konsertprojekt. Även hos deras lärare kan vanmakt infinna sig i det läget.

»Have you tried turning it off and on again?«  Släpp projektarbetet för en dag, en vecka eller så lång tid som behövs.  Ge en lektion i en helt annan genre. Låt eleverna slippa producera och bara härma dig en hel lektion. Byt grupp med en annan lärare (strunt samma om ni undervisar i olika ämnen). Då får både ni och eleverna prova något nytt.

Den viktigaste aspekten i omstarten, det som skiljer den från en paus, är att den kräver total avstängning som första steg. Bara då kan alla funktioner återställas.

Emelie Bardon

Jobbar som: danslärare, dansare och föreläsare

Drömkollega: Elin Waileth, som får mig att känna att allt är möjligt!

Drömlektion: med livemusik, sviktgolv och golvvärme

Tips: prova att starta om!

ur Lärarförbundets Magasin