Ingår i temat
Behörighetsgapet

”Höj vår status och sluta skämmas”

BehörighetsgapetHögre lön, bättre karriärmöjligheter och stolthet över de långa loven. Det ska locka fler att bli lärare.
– Och sluta utmåla skolan som en verksamhet i kris, säger Ulla-Karin Nordänger, professor i pedagogik vid Linnéuniversitet.

05 sep 2019
Sluta svartmåla skolan, tycker Ulla-Karin Nordänger, professor i pedagogik.
Foto: Linnéuniversitetet

Hon menar att fokuseringen på skolans problem, både från medier, politiker och fackförbund skrämmer bort många potentiella lärare.

Hon vill i stället lyfta fram fördelarna. Sluta skämmas för sommar-, påsk- och jullov.

Det räcker väl inte?

– Nej, man ska minska den arbetsplatsbundna arbetstiden och återupprätta läraryrket som ett fritt akademiskt yrke som lockar unga begåvade människor som vill kunna kombinera ett spännande och utmanande arbete med familjeliv och fritid. Ge också större möjligheter att växla mellan arbetsuppgifter. Det kommer att göra lärare mer benägna att stanna kvar, säger Ulla-Karin Nordänger, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.

Fredrik Svensson, utredare på Universitetskanslers­ämbetet, UKÄ, tror på att ta in fler yrkesgrupper i skolan för att lyfta lärarna.

– Se lärarna som en mer exklusiv resurs. Det finns ingen som får för sig att läkarna på ett sjukhus ska bädda sängar och dela ut mediciner och portionera ut mat. Men lärarna får göra nästan allting i skolan. Jag tror att skolan måste sluta önska sig fler lärare och långsiktigt börja anpassa sig till de lärare som finns.

– Fler yrkeskategorier måste hjälpa till i skolan. Lärarassistenter är en grupp.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand öppnar också för att ta in andra yrkeskategorier som ska avlasta lärarna.

– Sedan måste löneläget upp i nivå med andra jämförbara akademiska yrken.

Men det räcker inte, enligt Lärarförbundets ordförande.

– Det måste till rejäla satsningar på lärarutbildningarna och fler vägar in i yrket. Fler måste få chansen att kombinera studier och arbete i sin heltidstjänst för att skaffa sig behörighet.

Flera av dina förslag kostar mycket pengar. Är det värt det?

– Det är ingen kostnad i jämförelse med att inte investera i en bra skola. För vad kostar skolmisslyckanden, vad kostar sjukskrivningar och vad kostar det om vi tappar i konkurrenskraft och inte klarar tillväxten? Dagens brist på lärare är förödande och skapar en pedagogisk segregation där många elever inte får möta utbildade lärare.

Ulf P. Lundgren, utbildningssveriges grand old man som Skolverkets första generaldirektör, rektor vid Lärarhögskolan i Stockholm och i dag seniorprofessor i pedagogik vid Uppsala universitet, trycker på att öka lärarnas kunskap.

– Skapa en gedigen grund för lärarutbildningen genom att ha en grundläggande termin/läsår kring samhällsförändringar och hur man läser artiklar, hur man arbetar med källkritik och en introduktion till olika vetenskaper och inte minst klimatpolitik och ny teknik. Att ha en gedigen kunskapsbas är att återerövra lärares status.

5 sätt att lösa bristen

Höj lönerna

Att lärarlönerna höjts förhållandevis mycket de senaste åren räcker inte. Kommuner och friskolor måste fortsätta höja lärarlönerna. Det är viktigt att gapet till alternativa yrken minskar.

Satsa på lärarassistenter

Lärarnas arbetsbörda har ökat i många år. En del av det administrativa och praktiska arbetet kan med fördel överlåtas på lärarassistenter. På så sätt kan lärarna fokusera mer på undervisning.

Sluta skämmas för arbetsvillkoren

Lyft fram fördelarna med de många och långa loven i stället för att skämmas över dem. Minska samtidigt den arbetsplatsbundna undervisningen och förbättra arbetstiderna.

Bättre karriär­möjligheter

Många lärare är trogna sitt yrke i decennier. Men de vill ha en bättre möjlighet att göra karriär. Reformen med förstelärare var ett försök, som mer än hälften av lärarna är missnöjda med. Se över och förändra reformen.

Förbättra och utöka snabbspåren

Det måste finnas fler vägar till en lärarlegitimation. Utbildning i andra länder, specifika ämneskunskaper eller erfarenhet av undervisning bör kunna ge möjlighet till en kortare lärarutbildning.

Källa: Förslagen kommer från Lärarförbundet och experterna i texten.

Mer ur temat Behörighetsgapet (5)