Hon är årets lärare i fritidshem

AktuelltIda-Mari Bengtsson på Skärgårdsskolan i Holmsund har utsetts till årets lärare i fritidshem. Hon får utmärkelsen bland annat för sitt arbete med att utveckla kvaliteten på fritids.

av Sara Djurberg
17 Dec 2018
Ida-Mari Bengtsson tog emot priset på Skolforum i Stockholm den 23 oktober.
Foto: Niklas Kjellberg

– Det är otroligt hedrande och roligt, säger en glad Ida-Mari Bengtsson.

Priset delas ut av Lärarförbundet, som lyfter fram hennes systematiska kvalitetsarbete i motiveringen. Tillsammans med sitt arbetslag på Skärgårdsskolan har Ida-Mari Bengtsson, utifrån styrdokument och skollag, formulerat mål för verksamheten. Därefter har de tagit fram metoder för att mäta arbetet och vilka effekter som det ger.

– Vi har bland annat gjort trivsel­enkäter för fritids och kartlägger barngruppen både på individ- och på gruppnivå, säger hon.

Kartläggningen av barngruppen har fokus på sociala förmågor och uppdateras ofta, var tredje vecka, för att arbetslaget ska kunna anpassa verksamheten efter gruppens utveckling.

– Kvalitetsarbetet är avgörande för att man ska kunna följa barns utveckling och lärande. Och det stärker oss i vår yrkesroll – att vi ser att det vi gör får konsekvenser, säger hon.

Det roligaste med jobbet är just att se elevernas framsteg, tycker Ida-Mari Bengtsson.

– Även hur jag som människa växer otroligt mycket av att möta så många olika individer, och får se dem växa, tänka och reflektera. De där ögonblicken av ”Jaha, oj! Det hade jag inte tänkt på” är de bästa.