Ingår i temat
Större än sex
Läs senare

Hon sjunger gummits lov

Med en egen kondomlåt, humor och självdistans försöker Linnéa Utterström att avdramatisera undervisningen i sex och samlevnad.

28 apr 2014

Foto: Olivia Jeczmyk– Jag älskar sex och samlevnad! Eleverna är så nyfikna och har så mycket frågor och tankar redan från början. Jag försöker möta dem där de är för att sedan leda in dem på lite mer allvar.

Linnéa Utterström är lärare i matte och NO på Manhemsskolan i Kalix. Hon menar att balansen mellan humor, allvar och frispråkighet är avgörande för vilket förtroende eleverna får för henne som pedagog.

– Jag tror att vi lärare måste våga vara viktiga för eleverna och se att vi spelar roll i deras utveckling.

Linnéa Utterström är också utbildad IT-pedagog, något som hon har god användning av just när det handlar om sex och samlevnad. Hon kan egentligen inte spela något instrument men med hjälp av appen Garageband gör hon trallvänliga låtar, som Plocka fram det lilla gummit för att väcka elevernas intresse.

Hon är inte heller rädd för att låta eleverna googla ”fula” ord eller att använda Instagram för att hitta bilder till undervisningen. Det är ett bra sätt att komma vidare i diskussioner om normer, människors lika värde och om källkritik.

– Som lärare måste man våga ta diskussionerna så långt eleverna vill. Man motverkar inte kränkningar genom att tysta ner och skambelägga.

Då och då, efter en lektion eller efter ett avslutat arbetsområde, har eleverna en kunskapsdialog där de intervjuar varandra. Svaren ger en bild av vad de har uppfattat av undervisningen och vad som var svårt. Linnéa Utterström använder också ett IT-verktyg där eleverna kan svara och ställa frågor de inte vill ställa öppet inför klassen.

– Det är viktigt att de får möjlighet att reflektera tillsammans med någon annan. Men också analysera och tolka det vi tar upp. Jag vill att eleverna ska kunna ta bra beslut och må bra i sina liv och då räcker det inte med att bara visa en film och så är det bra med det. Då måste vi verkligen jobba med materialet, till exempel det de möter på internet, och de frågor som uppstår.

Linnéa Utterström tipsar

  • Efter att eleverna sett kortfilmen Love is all you need? fick de i uppgift att utifrån temat ta egna bilder som vi klippte ihop till musik. Finns på Youtube och via webbsidan.
  • Kontot #kvinnohat på Instagram och Twitter visar bland annat hur kvinnor och män framställs i media och reklam. Bra ingång till problemati­sering och vidare diskussioner.
  • Linneas kondomlåt och annat undervisnings­material finns länkat från hennes webbsida
    www.linneapedagog.se
    .

Mer ur temat Större än sex (6)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com