Läs senare

Mian Lodalen väjer inte för det tunga

AktuelltFörfattaren Mian Lodalen räds inte att skriva om det allra svåraste. I boken I döden för dig möts ungdomarna Nina och Onni i en gemensam fascination för döden.

31 jan 2019
Mian Lodalen är aktuell med boken I döden för dig som hon har skrivit tillsammans med Maria Ahlsdotter, författare och socionom.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Vilka är Nina och Onni?

– Båda har det väldigt tufft. De har helt olika ingångar men kommer varandra nära i samtal om döden. Onni har självmordstankar. Ninas styvpappa bryter ner familjen och hon vill få bort honom.

Du har skrivit om utsatthet och psykisk ohälsa hos unga tidigare. Varför är de frågorna viktiga för dig?

Namn: Mian Lodalen.

Ålder: 56 år.

Yrke: Författare, journalist.

– Det är få saker som gör mig så upprörd som när politiker skär i budgetar som rör ungas hälsa. Det är oförlåtligt. Och obegripligt, det är som att ge fingret åt framtiden när allvarligt sjuka ung­domar knackar på dörren till psykvården men inte får hjälp.

I boken har skolan en central plats. Vilket ansvar har skolan för elever som mår dåligt?

– Givetvis ett jättestort ansvar, men de måste också få stöd och ekonomi som tillåter att det finns folk på plats. Samtidigt är det mycket som fungerar och det finns lärare som gör fantastiska insatser. Precis som Karin, läraren i boken.

Tankar på självmord är minst sagt känsligt att skriva om. Hur har ni resonerat kring det?

– Vi ville skriva på riktigt hur det är att inte vilja leva mer. För att försäkra oss om att den inte riskerar att bli en trigger så är den läst och godkänd av en professor på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention på Karolinska institutet. Det är en mörk historia men det finns också mycket kärlek – jag hoppas att läsaren får med sig en känsla av hopp.

ur Lärarförbundets Magasin