Läs senare

Promenerar över en mil med eleverna – varje vecka

HUR ÄR LÄGET?Desirée Ivares Ösmark, fritidspedagog på Engelbrekts­skolan i Stockholm, startade en promenadklubb med sina treor.

av Sara Djurberg
18 maj 2018
18 maj 2018

Hur är läget? 

– Det är toppen. På min skola blir vi pedagoger lyssnade på.

Du promenerar med treorna på stan. Varför?

– Jag kom tillbaka till jobbet efter utmattningssyndrom och hade behov av att röra på mig. Då kom jag på idén om en promenadklubb. Jag gick ut med tolv barn en timme i veckan mitt på Östermalm. Det spred sig och plötsligt ville alla vara med. När terminen var slut var jag uppe i två dagar i veckan.

Foto: privat

Hur har du utvecklat konceptet ­sedan dess?

– Jag och en kollega startade promenadklubben de lux, då går vi till ett okänt mål. På tisdagar gör vi vad vi kallar ”EVP”, en värdefull promenad, då får barnen tre dilemman per par att prata om under promenaden, till exempel ett värdegrundsdilemma som tiggare.

Har du stött på några hinder?

– I början var reaktionen lite ”ska du verkligen gå ut på stan med tolv treor?”. Men jag fick okej från skolledningen och det har inte varit några problem. Det här är ju barnens miljö.

Hur motiverar ni barnen? 

– Vår entusiasm smittar av sig. Jag har en stegräknare och vi printar ut bilder från våra Runkeepers så att vi ser hur många kilometer vi gått. Vårt mål är 1,5 mil i veckan.

ur Lärarförbundets Magasin