Hur lika är det egentligen?

KrönikaVarenda unge är viktig och vi ska hjälpa dem att lyckas. Se då till att vi lärare får rätt förutsättningar oavsett var vi jobbar, skriver Anna Persson.

av Anna Persson
31 jan 2019
Anna Persson är lärare i matematik, NO och teknik i Kilafors skola i Bollnäs.

I Skolverkets rapport Likvärdig utbildning i grundskolan från 2017 står det att ”alla elever i Sverige har enligt lag rätt till en likvärdig utbildning”.

Den meningen säger så otroligt mycket. Det ska vara likvärdigt. Punkt! Det ska inte spela någon roll om du bor i Kilafors, Stockholm, Kalix eller Älmhult. Du ska få en lika bra utbildning oavsett om huvudmannen är privat eller kommunal. Men är det så? Och hur mäter man likvärdighet?

På min skola har vi hög personaltäthet, men lokalerna är slitna och vi köper inte så mycket material. När jag kommer till andra skolor tittar jag med avundsjuka ögon på deras fräscha lokaler, fina möbler och nya böcker. Kan man jämföra antal lärare med lokaler? Ja, om man gör om det till pengar så går det. Men väger det upp och blir likvärdigt?

Kan man jämföra antal lärare med lokaler?

På min skola har alla elever från årskurs fyra en egen dator. På skolan i stan använder man datorvagnar så där har eleverna inte samma tillgång till digitala hjälpmedel. Spelar det någon roll?

Hur ska vi kunna ge våra elever en likvärdig utbildning när förutsättningarna ser så olika ut och det är så svårt att mäta? Vad betyder mest för att en elev ska kunna nå så långt som möjligt? Jag tror att utbildade, duktiga lärare är nummer ett. Men även utbildade, duktiga lärare gör ett bättre jobb om de får rätt förutsättningar.

Det är dyrt att bygga om skolor, köpa möbler och undervisnings­material. Det kostar pengar att anställa utbildade lärare. Ska det spela någon roll? Varenda unge är viktig och vi ska hjälpa dem att lyckas. Se då till att vi lärare får rätt förutsättningar oavsett var vi jobbar. För det är när vi får de förutsättningar vi tycker att vi behöver som skolan kommer att vara likvärdig på riktigt.

3 saker jag önskar mig just nu

1. Smartboard