Ingår i temat
Barnsyn
Läs senare

Hur ser barnen på oss?

Reportern Anna Kågström har intervjuat fyra barn på Solenskolans fritidshem om inflytande.

13 dec 2016

Frida Frank, 8 år

”Jag tror verkligen att de vill att vi ska ha det bra här efter skolan.”

Vad skulle du vilja ändra på ditt fritids?

– Det finns inte så mycket att ändra på, jag tycker att det är härligt här. Man får alltid vara med, och om man inte får det säger man det till en fröken. Man får vara ute, men om det regnar får man vara inne. Om det är soligt gör vi fler utflykter. I skogen brukar vi få tälja, då blir jag lite skraj i benen.

Vad skulle du bestämma om du var chef på fritids?

– Att det bruna skåpet ute med fotbollar och hopprep skulle vara öppet hela tiden. Ibland, när man säger till fröknarna att öppna, är de upptagna.

Nu sitter vi i det ni kallar ”spa-rummet”, som ni barn brukar få bestämma vad det ska vara för slags rum. Vad vill du att det ska bli?

– Några kan få boka att vara ensamma och leka här ibland, jag skulle vilja att det gick oftare. Och så skulle jag bestämma att det blir sparum igen, det var så mysigt. Håkan tyckte att det var så skönt när jag masserade honom.

Du är med i elevrådet. Vad gör ni?

– Då brukar man räcka upp handen och tycka saker, till exempel att man vill ha fler innebandymål. Förut tyckte 2C att vi skulle bestämma att peppa varandra mer, det tycker jag faktiskt var ett bra förslag. Om man till exempel ska bygga alfabetet och hejar på varandra blir man glad om någon som kanske inte gillar en hejar – då blir man ju stolt.

Lyssnar vuxna lika mycket på barn som på andra vuxna?

– De lyssnar bättre på vuxna, för de kanske har viktiga möten. Men barn är faktiskt också ganska viktiga här. Fröknarna har ju sitt jobb här, om de inte lyssnar på barnen kanske de får sparken. Men jag tror verkligen att de vill att vi ska ha det bra här efter skolan.

Lyssnar barn på vad andra barn tycker?

– Jag tycker asmycket. Ofta tycker jag att andra barn lyssnar, men de kanske inte alls tycker så, vi är ju olika.

 

Wahaj Ali, 8 år:

”Jag skulle bestämma att fler får vara med.”

Vad skulle du bestämma om du var chef på fritids?

– Att vi skulle leka Flaggan när vi är ute. Då står man två lag på var sin sida och ska springa och hämta sin flagga utan att bli tagen. Och så skulle jag bestämma att fler får vara med. Ibland kommer femmor och spelar fotboll här på vår gård, då får inte vi vara med.

– Jag skulle också bestämma att vi ska gå ofta på utflykt till Gådeåberget, för där har jag och mina kompisar byggt en jättesnygg koja. Den är mellan två träd, med ett tak av en pinne med rep, och så har vi lagt granbarr ovanpå.

Vem är det som oftast bestämmer på fritids?

– Jag vet inte riktigt, säkert fröknarna.

Om du vill förändra något på fritids, hur skulle du göra då?

– Jag skulle prata med en fröken. De är väldigt snälla mot mig. Jag vet ingen som inte skulle lyssna. En gång sa jag till Johan att jag ville leka Flaggan, och då gjorde vi det.

Vad tycker du att det ska bli av det här lilla ”spa-rummet”, som ni barn på fritids brukar få ge förslag på?

– Det var polisrum här förut också, det tycker jag att det ska bli igen. Då körde vi polislekar och jagade varandra. De som bråkade kom i fängelse, det var kul. Då fick vi släcka och sitta och prata i mörkret, och de som var poliser sa att vi aldrig fick göra så mer. Fast jag var bara i fängelse en gång.

Hur mycket får du vara med och bestämma hemma?

– Mamma och pappa bestämmer över mig, men de lyssnar på mig. Och jag lyssnar på dem.

 

Leo Ernblad, 7 år:

”Alla barn ska ha det bra. Och lite extra motion på fredagar.”

Är det något du skulle vilja förändra på fritids?

– Jag önskar att de skulle renovera hela fritids. Då skulle det vara en blomtapet på den väggen, på den andra väggen skulle det vara speglar där man ser konstig ut, så att man skrattar ihjäl sig. Såna fanns på mitt dagis. Och så skulle vi ha en önskelista varje torsdag där vi fick skriva upp vad vi vill äta.

Lyssnar vuxna lika mycket på barn som på andra vuxna?

– Jag är ganska allvarlig. Om jag har bestämt en sak, då vill jag ha det så, men mina kompisar brukar byta saker precis när man har bestämt. Pappa kan också ändra sig, om han till exempel sagt att han ska spela dataspel med mig. Det gör inte fröknarna. Det vet att om vi har bokat det eller det, då gör vi det.

Om du var chef på fritids – vad skulle du bestämma då?

– Att alla barn ska ha det bra. Och att vi fick ha lite extra motion på fredagar precis innan vi kommer hem och äter godis och snacks. Och så skulle jag bestämma att det fanns kickbikes på gården, och att vi fick spela mer fotboll och brännboll.

Vad får du vara med om att bestämma hemma?

– Jag får välja en åtta-tid när jag ska gå och lägga mig, typ halv åtta eller kvart i. Jag vet inte vad en kvart betyder, det är därför jag får öva.

 

Moa Milo Sterner, 7 år:

”Jag vill ha Pokémon-tema.”

Vad skulle du bestämma om du var chef på fritids?

– Att vi skulle ha en rutschkana i klätterställningen. Och fler legodiamanter. Det finns inte så många av dem, och alla tar diamanter från andras byggen. Och legogubbarna hittar man aldrig.

Vad skulle du vilja bestämma att ”spa-rummet” blir för slags rum framöver?

– Att det var Pokémon-tema med bilder överallt och pokémon-saker och hinkar och bollar som man kan kasta, jag tycker så mycket om Pokémon. Eller så kan det vara fotbollsrum. Då kan man ha mål på varje sida och hänga upp målvakter och andra spelare i papper. Och så ska det vara en innefotboll, som är platt på undersidan, när man sparkar så glider den. Jag har det så hemma.

Vad får du vara med och bestämma om hemma?

– Efter höstlovet kommer jag att få bestämma mat en gång i veckan. Vi kom på det igår, för det var sås och då ville jag inte äta. På fritids är maten så god, och jag tar bara lite av den. Hemma måste jag äta upp allt.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com