Läs senare

Jag med och du med

av Helena Ingvarsdotter
29 nov 2017
29 nov 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Jag tror att vi är många som har rannsakat oss själva den senaste tiden. För om vi ska vara ärliga är vi ju alla medskapare till en värld där vissa får stå ut med kränkningar och övergrepp utan att det blir några konsekvenser.

Vem av oss har inte någon gång varit i en situation där vi borde sagt ifrån på skarpen för någon annans räkning men valt att inte ta fajten? Där vi underlåtit att påpeka att jargongen är oacceptabel. För att inte störa en trevlig tillställning eller för att vi sa till oss själva att det nog ändå inte var någon idé. För att inte bli sedda som tråkmånsar eller bråkmakare. För att inte tappa i status.

Många av oss har också letat i vårt minne och hittat mer eller mindre undangömda händelser där vi själva blivit utsatta. Verbala eller fysiska kränkningar som vi glömt eller förträngt eller normaliserat inför oss själva.

Det är jobbiga tankeprocesser. Men nu är det dags att sluta skämmas, och börja agera. Den omskakande och fantastiska #metoo-kampanjen har på ett oerhört hoppfullt och effektivt sätt satt ljuset på att förändring faktiskt är möjlig. Nu är det vår skyldighet att hänga på, och skapa förbättring på riktigt. I skolan, i föreningslivet, ja överallt. Det måste gå!

PS:

I nästa nummer får du läsa mer om #metoo samt om hur man i klassrummet kan arbeta för att bryta mot traditionella könsroller och andra normer. Vårt tema kommer att handla om att undervisa i de estetiska ämnenas historia utifrån ett normkritiskt perspektiv. Missa inte det.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com